De eerste Landelijke Vuurwerkdag

Dit jaar hebben Kenniscentrum InfoMil/Rijkswaterstaat en de Landelijke Werkgroep Vuurwerk coördinatoren (LWVC) de eerste Landelijke Vuurwerkdag georganiseerd. Er waren zo’n 70 deelnemers vooral vanuit provincies en omgevingsdiensten. Het ging om vergunningverleners en toezichthouders van zowel opslagen als evenementen.

Opening

Tijdens de plenaire opening door Gerard Pouw is ingegaan op de werkzaamheden van Kenniscentrum InfoMil. Het gaat vooral om de afhandeling van vragen aan de helpdesk en informatie voorziening via de website. Hierbij is uitdrukkelijk verzocht om het aanleveren van suggesties en aanvullingen voor verbetering van de website.

160927_101938 Landelijke vuurwerkdag 2016

Vervolgens stond Fred Mudde van het ministerie van Infrastructuur en Milieu stil bij de toekomstige wijzigingen van de vuurwerk regelgeving (pdf, 174 kB). Op de korte termijn gaat dit over het Vuurwerkbesluit, de Regeling Aanwijzing Consumenten en Theatervuurwerk, een erkenningsstelsel voor de import van vuurwerk en de Regeling Ontbranding. Op langere termijn gaat het over de Omgevingswet.
Verder is er vooral aandacht voor het terugdringen van letsel, schade en overlast door het gebruik van vuurwerk. De oplossingen hiervoor (aanwijzen van vuurwerkvrije zones, het aanpakken van illegaal vuurwerk of voorlichting op scholen) zijn onderwerp van discussie.

Verdiepende sessies

Tijdens drie verschillende rondes was er keuze uit de volgende onderwerpen:

Uniform handhaven bij evenementen

Bezigers hebben te maken met veel verschillende diensten en toezichthouders. In grote lijnen is er sprake van uniformiteit bij het toezicht op vuurwerkevenementen. 160927_140112 Landelijke vuurwerkdag 2016Ronny Vos van Katan Vuurwerk en Ludwig Cairo van de Omgevingsdienst Arnhem bespraken een aantal opvallende punten. Het is goed afspraken te maken over de communicatiemiddelen tussen afsteker en toezichthouder tijdens de ontbranding. Een telefoon of portofoon is tijdens de ontbranding namelijk niet altijd hoorbaar of voelbaar. Veel toezichthouders lossen dit op door in contact te staan met een directe collega van de afsteker. Belangrijk punt bij de wijziging van de schietlijst zijn de artikelnummers, die zijn nodig om te controleren of producten in het verleden tot onveilige situaties hebben geleid. Er is behoefte aan een goed registratiesysteem om dit na te kunnen gaan.

De wet natuurbescherming (pdf, 177 kB)

160927_135339 Landelijke vuurwerkdag 2016Marieke van Ginhoven van de Omgevingsdienst Midden en West Brabant ging in op de veranderingen die de Wet natuurbescherming met zich meebrengt. Vogels mag je niet verstoren als dat invloed heeft op de instandhouding. Onderzoek naar de effecten van vuurwerk op vogels is daarom nodig. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Tauw en moet in september 2017 een kennisdocument met stappenplan opleveren.
Jeroen Dubbelman van de provincie Groningen deelde zijn praktijk ervaringen van Delfsail met Visdiefjes (pdf, 687 kB). Hierbij bleek een afstand van 300 meter tot de nesten met jonge Visdiefjes voldoende.

160927_151229 Landelijke vuurwerkdag 2016 Wijziging Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk (pdf, 144 kB)

Piet Heesakkers van de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant, Fred de Groot van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN) en Bob Langras van DFP Dutch Fireworks Profesional gaven een toelichting over het proces en de inhoud van de geplande wijziging Regeling bedrijfsmatig tot ontbranding brengen van vuurwerk. Ook werd aan de hand van praktijkvoorbeelden nut, noodzaak en inhoud van een goede controle op locatie besproken.

Wetgeving opslag en verkoop vuurwerk (pdf, 2.6 MB) 160927_115000 Landelijke vuurwerkdag 2016

Christian van Santen van de DCMR en Jan-Peter van Santen van de omgevingsdienst Midden-Holland hebben de voorcontrole (voorzieningenniveau) en verkoopcontrole (gedragsniveau) uiteengezet. Hiervoor wordt door beide milieudiensten een checklist gebruikt. Ook zijn praktijkvoorbeelden van onveilige en niet toegestane situaties besproken. Het Uitgangspuntendocument (UPD) voor de sprinklerinstallatie is belangrijk bij de uitvoering van de controle. Bij een controle moet je er rekening mee houden dat een inspectierapport van de brandbeveiligingsinstallatie een momentopname is.160927_115251 Landelijke vuurwerkdag 2016

Leren van incidenten (pdf, 928 kB)

Een evenement waar vuurwerk in het publiek tot ontbranding is gekomen is uitgebreid geëvalueerd. Goede en tijdige voorbereiding, duidelijke afspraken met de afsteker, vastleggen van incidenten met foto’s en veiligstellen van ondeugdelijk vuurwerk waren volgens Yvonne Jansen van de DCMR erg belangrijk om een succesvol handhavingstraject in te kunnen zetten.

Verandering regelgeving over sprinklers160927_135700 Landelijke vuurwerkdag 2016

Naast een toelichting over de werkzaamheden en rol van het CCV ging Willem van Oppen in op de verschillende regelkringen van het Vuurwerkbesluit. Vanaf het opstellen van het UPD tot en met de vijfjaarlijkse beoordeling. Centraal stond ook de Richtlijn brandbeveiliging consumentenvuurwerk waarnaar het Vuurwerkbesluit zal gaan verwijzen. Met de consulatie versie van het Vuurwerkbesluit zal deze Richtlijn ook beschikbaar zijn.

Kennis over sprinklers (pdf, 750 kB) 160927_151515 Landelijke vuurwerkdag 2016

Hans Bongertman van KIWA R2B gaf een toelichting over de rol en werkzaamheden van inspectie-instellingen bij inspectie en certificering van brandbeveiligingsinstallaties. Erg leerzaam was ook een stukje theorie over de BIO (Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische) maatregelen en de praktijk voorbeelden van open-, gesloten- en moedersprinklers.

Carbid schieten (pdf, 1.5 MB)

Carbid is goedkoper dan vuurwerk. Als er in de APV niks is geregeld over carbidschieten kun je dit het hele jaar doen. Omdat voor vuurwerk de afsteektijden zijn beperkt merk je dat carbidschieten toeneemt. Door de jonge leeftijd van de aftsekers, alcohol gebruik, steeds gekker en groter willen leidt dit tot levensgevaarlijke situaties. Jeroen Dubbelman van de Provincie Groningen verzoekt daarom alle gemeenten dit goed te regelen in de APV. Hulpmiddelen hierbij zijn het rapport: Veilig omgaan met Carbid (pdf, 541 kB) en Nadere regels carbidschieten van de gemeente Raalte.

PSE – pyrotechnische speciale effecten – theatervuurwerk in de praktijk (pdf, 5.4 MB)

Gerard Fernandez van Unlimited FX gaf een toelichting over wat PSE is en wat de verschillende PSE-typen zijn. Volgens hem doen Chinese PSE-artikelen kwalitatief onder voor de PSE-artikelen uit Amerika of Engeland.160927_115502 Landelijke vuurwerkdag 2016 Verder is hij ingegaan op de specifieke eisen die het vuurwerk stelt aan de omgeving voor de veiligheid van de toeschouwers. Tips voor de toezichthouder:

  • Let op de houdbaarheidsdatum.
  • Controleer of de PSE artikelen niet op de kop zijn opgesteld.
  • Als jij als toezichthouder het artikel niet kent en dus ook niet weet wat het doet. Laat een proefschot doen. Better save then sorry.

160927_153913 Landelijke vuurwerkdag 2016