Nieuwe PGS 15

PGS 15 'Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen' is herzien en is nu beschikbaar.

Toepassingsgebied

In deze publicatie zijn de regels opgenomen voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen en CMR-stoffen waarmee een aanvaardbaar beschermingsniveau voor mens en milieu wordt gerealiseerd. Voor de bepaling van het vereiste beschermingsniveau is uitgegaan van de huidige stand der techniek die geldt voor de bouwkundige uitvoering van opslagvoorzieningen, brandbestrijdingssystemen en arbeidsmiddelen.

Aanleiding

PGS 15:2016 is een volledige revisie van de voorafgaande PGS 15:2011. De reden van deze actualisatie is dat PGS 15:2011 destijds slechts gedeeltelijk was geactualiseerd. Daarnaast is er ervaring opgedaan met het gebruik van PGS 15:2011 en er zijn verdere ontwikkelingen in de stand der techniek.

Nieuw

Met deze actualisatie zijn voorschriften beter geformuleerd en is er een uitgebreidere toelichting op gegeven. Ook is het nu generiek mogelijk om gelijkwaardige maatregelen te treffen en gemotiveerd af te wijken. Hierdoor is niet meer per voorschrift aangegeven of dit wel of niet is toegelaten.
Verder zijn er twee nieuwe beschermingsniveaus geïntroduceerd: 2a en 4.

Het begrip 'onbrandbare en niet brandonderhoudende stoffen' is verder uitgewerkt in de notitie van RIVM.

Relatie met andere wetgeving

De Activiteitenregeling verwijst nog naar de oude PGS 15 (PGS 15:2011). Naar verwachting wordt dit niet meer aangepast en wordt de nieuwe versie opgenomen in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) dat samen met de Omgevingswet in werking treedt.

Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor type C bedrijven kan de nieuwe richtlijn wel worden gebruikt. Zie ook: Nieuwe versie van richtlijn gebruiken.