Uitbreiding mogelijkheden Mer-scan

De mogelijkheden van de Mer-scan zijn uitgebreid. Naast de ontsluiting via activiteiten is de bijlage bij het Besluit m.e.r. nu ook ontsloten via plannen en besluiten. De Mer-scan is in 2012 geïntroduceerd. De scan werd meteen enthousiast ontvangen en is inmiddels meer dan 10.000 keer toegepast.

Met de nieuwe mogelijkheden kan het bevoegd gezag aangeven welk plan of besluit ze aan het voorbereiden zijn. Daarna komen pas de vragen over de activiteiten waarop het plan of besluit betrekking heeft. Door deze werkwijze worden alleen relevante activiteiten getoond (geselecteerd door de combinatie bevoegd gezag en het plan/besluit).

Daarnaast is de doorwerking van de passende beoordeling in het kader van de natuurbeschermingswet in de verplichtingen m.e.r. in de Mer-scan verwerkt. Hierdoor krijgt men sneller inzicht of er in een specifiek geval een m.e.r.-(beoordelings)plicht is.

De mogelijkheid om alleen op basis van de activiteiten de m.e.r.-(beoordelings)plicht te onderzoeken (de bestaande Mer-scan) blijft in de Mer-scan gewoon bestaan.


Zie ook