Retourvrachten

Homepage > Retourvrachten

Retourvrachten

Inhoud pagina: Retourvrachten

Natuurlijk vervangingsmoment

Natuurlijk vervangingsmoment

Nee

Toepasbaarheid

Toepasbaarheid

De meeste transportbedrijven proberen om leegrijden zoveel mogelijk te vermijden. De rentabiliteit van het bedrijf is immers direct afhankelijk van het aantal beladen kilometers waarvoor door de klant (verlader) is betaald. Door samen te werken met andere vervoerders en verladers kan het aandeel retourlading nog verder verhoogd worden. In specifieke gevallen is dit niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer speciale vrachtwagens worden ingezet die maar één ladingtype kunnen vervoeren.

Ook in het geval van distributie- en collectievervoer is de mogelijkheid van retourlading uiterst beperkt. Wanneer er leeg fust, rolcontainers of andere ladingsdragers moeten worden meegenomen is de toepasbaarheid van deze maatregel ook beperkt.

Toepasbaarheid

Beschrijving

Beschrijving

Het verminderen van de lege kilometers door het genereren van retourvracht.

Leeg rijden is vanuit bereikbaarheid, milieu en kosten een ongewenste activiteit. Het verwerven van retourlading is een uiterst effectieve manier om de beladingsgraad te verhogen en het aantal lege kilometers terug te dringen.

Financiële aspecten

Financiële aspecten

Wanneer het leeg been of ‘empty leg’ 100% bedraagt (dus vol heen en leeg terug wordt gereden) is het besparingspotentieel maximaal 50% per eenheid getransporteerd product. In de praktijk is een veel lager besparingspercentage te verwachten. In de meeste gevallen wordt er al retourlading gevonden voor een deel van het traject. Ook wordt er vaak extra kilometers verreden.

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie

Opbrengst maatregelBest practice:
Veel resultaten zijn geboekt bij verladers die, ondanks concurrentie, dezelfde vervoerder(s) gebruiken bij het transporteren van hun lading. Vervoerdersinitiatieven voor samenwerking zijn onder andere:

  • Pallet Wise
  • Transmission
  • GLS
Vraagstelling

Vraagstelling

Neemt u al maatregelen om het aantal lege kilometers te verminderen door het genereren van retourvracht?

Afbeelding

Afbeelding

Leeg laadruim