Banden

Banden

Inhoud pagina: Banden

Natuurlijk vervangingsmoment

Natuurlijk vervangingsmoment

Ja

Toepasbaarheid

Toepasbaarheid

Naast het controleren van de bandenspanning bij reguliere onderhoudsbeurten kan een bedrijf met eigen wagens de spanning ook frequenter (bijvoorbeeld 1x per maand) zelf controleren op de plaats waar de auto’s gestald worden, tanken of komen laden/lossen. Het monteren van A-klasse energiezuinige banden die ook een lage geluidsklasse hebben leidt tot bedrijfseconomische en maatschappelijke besparingen.

Toepasbaarheid

Beschrijving

Beschrijving

Het installeren van energiezuinige en stille banden en het controleren van de bandenspanning.

Een eenvoudige manier om brandstof te besparen is het frequent (bijvoorbeeld maandelijks) controleren van de bandenspanning. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 50% van de vrachtauto’s rijdt met een te lage bandenspanning op minimaal één van de banden. Als de banden niet op optimale spanning zijn gebracht zorgt dit voor extra wrijving met het wegdek. Hierdoor slijten de banden sneller en wordt meer brandstof verbruikt. Naast het op spanning houden van de banden kunnen ook energiezuinige banden en stille banden worden gemonteerd.

Financiële aspecten

Financiële aspecten

Door het op pijl houden van de bandenspanning kan een besparing van 1-3% bereikt worden. In onderstaande tabel staat voor een aantal voertuigtypen beschreven wat de besparingsmogelijkheden zijn.

Besparingsmogelijkheden

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie

Opbrengst maatregelBest practice:
Bij Transportcentrum Westland is een automatisch meetsysteem voor vrachtwagenbanden geïnstalleerd.

Zie ook:
De Beste Band

Vraagstelling

Vraagstelling

Maakt u al gebruik van energiezuinige en/of stille banden en laat u regelmatig de bandenspanning controleren?

Afbeelding

Afbeelding

Band