Modal shift dedicated spoor

Homepage > Onderwerpen > Goederenvervoer > Modal shift dedicated spoor

Modal shift dedicated spoor

Inhoud pagina: Modal shift dedicated spoor

Natuurlijk vervangingsmoment

Natuurlijk vervangingsmoment

Nee

Toepasbaarheid

Toepasbaarheid

Over het algemeen is dedicated spoorvervoer relevant en kostentechnisch interessant bij grotere afstanden (> 300 km) en voldoende dikke stromen. Voor- en/of natransport per vrachtwagen is, in tegenstelling tot intermodaal vervoer, niet van toepassing. Het vervoer van gevaarlijke stoffen moet plaatsvinden via een speciaal daarvoor aangewezen netwerk (Basisnet).

Toepasbaarheid

Beschrijving

Beschrijving

Het vervoer per spoor van niet-gecontaineriseerde bulk- en stukgoederen.

Natte en droge bulkgoederen, zoals ertsen, granen, chemicaliën, eetbare oliën etc. worden met speciale goederenwagons, rechtstreeks vanaf de locatie van de leverancier naar de afnemer getransporteerd. Ook neo-bulk en stukgoederen zoals papier- en staalrollen, bouwmaterialen e.d. kunnen per spoor worden vervoerd. Hiervoor zijn aan beide zijden van de verbinding speciale overslagvoorzieningen vereist.

Er worden twee transportsystemen onderscheiden: full train load (volledige treinen of bloktreinen) en wagenladingvervoer. In dat laatste geval worden een of enkele wagens bij een bedrijf afgezet en opgehaald, waarbij op een rangeerterrein volledige treinen worden samengesteld. Deze vorm van vervoer komt steeds minder voor.

Financiële aspecten

Financiële aspecten

Zowel voor de uitstoot van CO2, als die van fijnstof en NOx geldt dat een modal shift van weg naar spoor grote positieve effecten kent. Dan moet wel gebruik gemaakt worden van elektrische tractie. Het aantal voertuigbewegingen in de regio neemt in het geval van dedicated spoorvervoer substantieel af.

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie

Opbrengst maatregelBest practice:
Enkele recente voorbeelden van een modal shift van weg naar spoor:

  • vervoer van graan uit Hongarije en Roemenië naar Nederland (RETRACK-trein)
  • vervoer van vloeibare chemicaliën tussen Rotterdam en Duitsland

Zie ook:
Rail Cargo Information Netherlands

Vraagstelling

Vraagstelling

Vervoert u niet-gecontaineriseerde bulk- en stukgoederen al per spoor

Afbeelding

Afbeelding


Goederen