Herkennen van asbesttapijt en asbestcement

Asbestvloerbedekking en asbestcement is veel toegepast in gebouwen. Hieronder zijn enkele kenmerken van deze materialen gegeven.

Herkennen van asbesthoudende vloerbedekking

Tot omstreeks 1985 waren vinylvloertegels te koop, die verstevigd zijn met asbest. Meestal zijn deze kunststof tegels al tijdens de bouw gelegd. Vinylvloertegels zijn veel toegepast in vochtige ruimten, zoals toiletten en keukens. Vinylvloertegels zijn hard en een beetje glanzend, vaak met een wit 'gevlamde' decoratie. Een typisch kenmerk van deze harde vinylvloertegels is dat ze met zwarte kit op de vloer zijn aangebracht.

Verder was er in de periode van 1963 tot en met 1983 vinylvloerbedekking met asbest te koop. Dit 'zeil' is veel gebruikt in keukens en op trappen. De toplaag is van pvc en in de onderlaag zit asbest. De viltachtige onderlaag lijkt op karton en is lichtgrijs tot lichtbeige, soms lichtgroen. Daarnaast is er ook nog een zeer beperkt aantal soorten tapijttegels waarin zich asbest kan bevinden.

Asbest zit nooit in de volgende soorten vloerbedekking:

  • ondertapijt van vilt
  • breekbaar, dun zeil met een doffe, zwarte of wijnrode onderkant
  • stijve, zeilachtige vloerbedekkingen met een harde, ruwe onderzijde met daarin een grofmazig juteweefsel (zoals linoleum)
  • buigzaam zeil met een dikke, bruine, harige onderzijde
  • soepel zeil met een onderkant van kunststof (plastic) of foam (schuim)

Het herkennen van asbestcement

Vroeger is asbestcement veel gebruikt, bijvoorbeeld als vlakke isolatieplaat in gevels en als golfplaat op schuren en garages. Vaak is bij golfplaten aan een van de zijden een wafelrooster herkenbaar. Sinds een aantal jaren zijn er asbestvrije cementplaten op de markt. De in Nederland gefabriceerde asbestvrije cementplaten zijn te herkennen aan de opdruk 'NT' op de op een na laatste golf van de plaat.


Uw onderwerpen