Hoe bepaalt men de risico's van asbesthoudende producten?

Vraag

Hoe bepaalt men de risico's van asbesthoudende producten?

Antwoord

Dit gebeurt door te kijken op welke manier asbest gebonden is aan het materiaal. Er zijn twee categorieën: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Hechtgebonden asbest: producten waarin de asbestvezels stevig zijn verankerd, geven nauwelijks vezels af zolang het materiaal niet verwijderd of beschadigd wordt. Dit is een laag risico.

Niet-hechtgebonden asbest: producten waarin de vezels niet of nauwelijks verankerd zijn, zoals spuitasbest en zachte isolatieplaten of verpulverd, sterk verouderd of verweerd hechtgebonden materiaal. Uit deze producten kunnen gemakkelijk vezels ontsnappen, die u of anderen in uw woning kunnen inademen. Dit is een hoog risico.

Wat voor typen asbest zijn er?
Naast de hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest, wordt er ook gekeken naar het type asbest. Er zijn twee typen: amfiboolasbest en serpentijnasbest.

Amosiet en crocidoliet behoren tot de groep Amfibolen. Deze groep wordt gevaarlijker geacht dan asbest uit de groep Serpentijnen (chrysotiel). Met dit onderscheid wordt rekening gehouden bij het vaststellen van de risico’s.