5d-Slimme (lease)contracten voor voertuigen

Algemeen

Nummer
5
Bedrijfstak
Verlader van goederen met regie over het transport
Activiteit
Beschikken over eigen wagenpark

Toepasbaarheid

Inkoop van voertuigen vindt vaak plaats op basis van lage kosten. Een bedrijf kan bij aanbesteding eisen stellen aan voertuigen om het eigen wagenpark te verduurzamen. Zo kan het bedrijf bijvoorbeeld eisen stellen aan de omvang van CO2-uitstoot van de betreffende voertuigen of eisen dat de voertuigen minimaal A-klasse zijn. Op die manier kan een bedrijf bij de inkoop van nieuwe voertuigen meer aandacht besteden aan energiezuinige en schone voertuigen.

Beschrijving

Via inkoop of (lease)contracten kunnen bedrijven incentives inbouwen dat striktere regels/eisen worden gesteld aan voertuigen. Zo binden bedrijven zichzelf aan het aankopen of leasen van bijvoorbeeld elektrische voertuigen of voertuigen met lage bijtelling. Wanneer deze of soortgelijke factoren meer centraal komen te staan in de keuze voor voertuigen, dan leidt dit tot verduurzaming en energiebesparing.

Dit kan samengaan met eisen die klanten aan logistiek vervoerders stellen. Wanneer klanten belang hechten aan duurzaamheid en energiebesparing dan kan daar mogelijk gezamenlijk aan worden gewerkt. Slimme contracten voor voertuigen kunnen bijvoorbeeld worden meegenomen in aanbesteding tenders. Als een klant die een logistiek dienstverlener inhuurt een tender uitschrijft waarin hij bijvoorbeeld eisen stelt aan duurzaamheid, CO2-uitstoot of A-klasse van de voertuigen, dan kan dit bijdragen aan energiebesparing

Financiële aspecten

In een samenwerkingsverband met de klant kan een logistiek dienstverlener afspreken te investeren in bepaalde duurzame voertuigen waarmee hij voor de klant gaat rijden. Het kan een optie zijn om in de afspraken vast te leggen dat wanneer de dienstverlener aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoet, dat hij een contract voor langere duur krijgt. Op deze manier werken de klant en de dienstverlener gezamenlijk aan energiebesparing en verduurzaming. Een mogelijkheid die bestaat is dat de klant deels mee-investeert in deze voertuigen of een hogere prijs betaald voor ritten die de logistiek dienstverlener uitvoert in zeer duurzame/energiebesparende voertuigen. Hierdoor kan de logistiek dienstverlener investeren in deze voertuigen. Belangrijk hierbij is commitment van beide partijen.

Aanvullende informatie

CROW biedt de logistieke sector kennis, instrumenten en tools om met mobiliteitsvraagstukken (waaronder duurzaam inkopen) aan de slag te gaan. Hoe maak je duurzaam inkopen concreet in de praktijk? Meer info: https://www.crow.nl/thema-s/aanbesteden/duurzaam-inkopen