15b-Opzet gezamenlijk Distributiecentra

Algemeen

Nummer
15
Bedrijfstak
Verlader van goederen zonder regie over het transport
Activiteit
Samenwerken met andere partijen

Toepasbaarheid

Partijen zijn van oudsher geneigd om vanuit hun eigen distributiecentra de markt te bedienen. Bedrijven die veelal dezelfde gebieden bedienen en soortgelijke routes afleggen kiezen er tegenwoordig steeds vaker voor om gezamenlijk een distributiecentra op te zetten. Dit leidt tot efficiëntie en lagere kosten voor beide partijen.

Beschrijving

Voor het opzetten van een gezamenlijk distributiecentra is het wenselijk dat de betreffende partijen een overkoepelend netwerk hebben, dat zij gezamenlijk gaan voorzien vanuit het distributiecentra. Nabuurs is zo`n partij die verschillende netwerken combineert en goederenstromen van verschillende verladers bundelt vanuit een distributiecentra. Een ander voorbeeld van het gezamenlijk opzetten van een distributiecentra zijn Kuehne en Nagel. Deze twee partijen hebben gezamenlijke warehousing en transport vanuit één distributiecentra georganiseerd om logistiek zo duurzaam mogelijk te maken. Het succes van de samenwerking is mede ingegeven doordat 60 procent van de afleveradressen overeenkwam. De samenwerking leverde een besparing van 270.000 km/320 CO2 per jaar op.

Het is vaak mogelijk dat nieuwe partijen zich aansluiten bij een lopend concept wanneer zij passen binnen het logistiek netwerk van de al samenwerkende partijen, bijvoorbeeld door dezelfde afnemers van de producten.

Financiële aspecten

Door de samenwerking worden niet alleen minder kilometers gereden, het leidt daarnaast ook tot een forse reductie op de CO2- en fijnstof uitstoot gerealiseerd doordat er minder vrachtwagens op de weg komen met dit concept. Ook de kosten voor bijvoorbeeld personeel en brandstof nemen af door het verbeterde netwerk.

Aanvullende informatie

Ook de ontvanger van de goederen heeft een voordeel omdat er één losmoment per dag wordt gerealiseerd doordat er meerdere verladers in één keer hun goederen komen aanleveren, waardoor tevens een voorraadverlaging bij diezelfde ontvangers wordt gerealiseerd.