3a-Banden met een optimale bandenspanning

Algemeen

Nummer
3
Bedrijfstak
Vervoerder van goederen met regie over de transportplanning
Activiteit
Beschikken over eigen wagenpark

Toepasbaarheid

Naast het controleren van de bandenspanning bij reguliere onderhoudsbeurten, is het raadzaam om de bandenspanning ook zelf frequenter (bijvoorbeeld maandelijks) te controleren. Dit kan op de plaats waar de voertuigen parkeren, tanken, laden en/of lossen. Functionele locaties daarvoor zijn bijvoorbeeld bij de poort of laad- en losplekken. Het is ook wenselijk dat er op die plekken een werkende bandenspanningsmeter aanwezig is. Een andere methodiek om de condities van banden te controleren is een TTM-systeem (Tire Tread Measurement) dat slijtage aan banden meet wanneer voertuigen over het meetsysteem rollen. Twee meetmodules worden automatisch gestart wanneer het voertuig met acht of minder kilometer per uur over de modules heen rijdt. Het systeem biedt inzicht in profieldiepte van banden en ongelijkmatigheden in bandenslijtage. De bestuurder van het voertuig ziet meteen het resultaat van de meting op de vier wielen op een scherm en kan daardoor snel anticiperen wanneer één of meerdere banden een te lage bandenspanning kennen.

Beschrijving

Een eenvoudige manier om brandstof te besparen, is het regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) controleren van de bandenspanning. In de praktijk blijkt dat circa 50% van de voertuigen rijdt met te lage bandenspanning. Als de banden niet op optimale spanning zijn gebracht, zorg dit voor extra wrijving met het wegdek. Het gevolg hiervan is dat banden sneller slijten en er meer brandstof per kilometer nodig is. Het frequent controleren van de bandenspanning kan voorkomen dat met te lage spanning wordt gereden. Een andere mogelijkheid is gebruik van automatische meetsystemen. Transportcentrum Westland is een voorbeeld van een plek waar automatisch meetsysteem voor vrachtwagenbanden is geïnstalleerd. Dit TTM-systeem biedt snel inzicht in de conditie van banden waardoor accuraat kan worden geanticipeerd.

Financiële aspecten

Door het op pijl houden van de bandenspanning kan een besparing tot 5% bereikt worden. In onderstaande tabel staat voor een aantal voertuigtypen beschreven wat de besparingsmogelijkheden zijn.

Vervoer 3

Aanvullende informatie

Op alle nieuwe autobanden voor personen- en bestelwagens zit het Europese bandenlabel. Hiermee kun je banden vergelijken wat betreft de grip van de band op nat wegdek, het brandstofverbruik en het geluid. Meer informatie vindt u op de website www.kiesdebesteband.nl.