3b-Banden met A-klasse gebruiken

Algemeen

Nummer
3
Bedrijfstak
Vervoerder van goederen met regie over de transportplanning
Activiteit
Beschikken over eigen wagenpark

Toepasbaarheid

Op alle nieuwe banden zit het Europese bandenlabel (van A t/m G) waardoor banden met elkaar vergeleken kunnen worden voor wat betreft grip van de band op nat wegdek, het brandstofverbruik en het geluid. A-klasse banden worden het beste beoordeeld als het gaat om energiezuinigheid en geluidsklasse. Gebruik van A-klasse banden heeft daardoor bedrijfseconomische en maatschappelijke besparingen.

Beschrijving

Het installeren/aanschaffen van energiezuinige (en stille) banden is een eenvoudige manier om brandstof te besparen. A-klasse banden hebben minder rolweerstand dan andere klasse banden. Aangezien rolweerstand circa 20 procent van het brandstofverbruik van het voertuig bepaalt leidt het gebruik van A-klasse banden tot minder brandstof verbruik. Een A-klasse band verbruikt gemiddeld tot 7,5 procent minder brandstof dan een band van G-klasse.

Financiële aspecten

Gebruik van A-klasse banden levert brandstofbesparing op waardoor bespaard kan worden op brandstofkosten. Het is daardoor tevens beter voor het milieu. Een overstap naar A-klasse banden kan op elk moment gemaakt worden. De overstap vraagt een financiële investering. Echter eens in de zoveel tijd is het ook nodig om te investeren in nieuwe banden.

Om te meten of nieuwe banden minder brandstof verbruiken kan achteraf per voertuig worden gekeken hoeveel kilometer per liter brandstof is gereden. Dit verbruik kan dan worden vergeleken met het brandstof verbruik voordat de A-klasse banden werden aangeschaft. Daarbij moet echter wel rekening worden gehouden met het feit dat de banden waar voorheen mee werd gereden, vermoedelijk al (deels) versleten waren (en dus meer brandstof verbruikten dan nieuwe banden van hetzelfde type).

Aanvullende informatie

Gebruik van A-klasse banden is niet alleen zuiniger maar ook veiliger: het geeft meer grip en een minder lange remweg. Ook zijn A-klasse banden stiller vanwege minder rolgeluid. Meer info: https://kiesdebesteband.nl/