7a-Windgeleiders als zijafscherming toepassen om verlagen luchtweerstand te bevorderen

Algemeen

Nummer
7
Bedrijfstak
Vervoerder van goederen met regie over de transportplanning
Activiteit
Beschikken over eigen wagenpark

Toepasbaarheid

Voertuigen ondervinden luchtweerstand wanneer deze in beweging zijn. Deze weerstand neemt toe naarmate de snelheid hoger wordt. Een goede aerodynamica is dan ook belangrijk voor voertuigen die vaak hoge snelheden bereiken. Vrachtwagens worden vaak standaard uitgerust aerodynamische aanpassingen waaronder hoekvinnen, aerodynamische zijspiegels, boegspoilers en dakwindgeleiders. Windgeleiders als zijafscherming kunnen een aanvullende rol spelen in het verlagen van de luchtweerstand. Zijafscherming door windgeleiders is vooral zinvol bij gesloten trailers of opleggers die van achteren worden beladen. Windgeleiders als zijafscherming bieden de meeste winst bij voertuigen die vaak op de snelweg zitten aangezien deze hoge snelheden bereiken. Zijafscherming kan bij nieuwe en oude opleggers (retrofit) worden aangebracht.

Beschrijving

Windgeleiders als zijafscherming, zoals side wings of side skirts (zie afbeelding) zorgen voor een lagere luchtweerstand aan de onderkant en achterkant van het voertuig. Het effect doet zich vooral voor bij hogere snelheden, zoals het rijden op de snelweg. De zijafscherming resulteert in een lager brandstofverbruik. Ook draagt het toepassen van zij(wind-) afscherming bij aan de verkeerveiligheid (fietsers, scooters en motorrijders) en ontstaat minder spat-/sproeiwater bij regenval (wat hinderlijk kan zijn voor andere weggebruikers).

Vervoer 6

Financiële aspecten

De vrachtwagens moeten minimaal circa 100.000 km per jaar op de snelweg worden ingezet om een terugverdientijd van minder dan 3 jaar te kunnen realiseren. De Nederlandse leverancier Ephicas stelt dat een brandstofbesparing van 3,5 % realistisch is (www.ephicas.eu). De besparing van emissies is hieraan evenredig.

Aanvullende informatie

Transportbedrijf Peter Appel heeft een groot deel van zijn trailers die onder andere worden ingezet voor de belevering van supermarkt-DC’s uitgerust met zijafscherming. Ook TNT en Action zetten trailers met zij-afscherming in.