PC1a-Platenwarmtewisselaars (met rendement met minimaal 65%) toepassen

Algemeen

Nummer
PC1
Bedrijfstak
Metalelektro en MKB-metaal
Activiteit
Drogen van metalen
warmtewisselaar-droogproces
warmtewisselaar-6

Toepasbaarheid

Warmteterugwinsysteem ontbreekt.

Beschrijving

Een warmteterugwinsysteem is aangesloten op de afvoer van de warme lucht en de aanvoer van de koude ‘verse’ lucht.

Voor het drogen van metalen is het toepassen van hete lucht een veel gebruikte techniek. De droger warmt verse buitenlucht op tot circa 100°C. Bij het drogen van de producten koelt de hete lucht af tot ongeveer 90°C. De afgekoelde en vochtige lucht wordt naar buiten geblazen.

Uit deze lucht is warmte terug te winnen waarmee verse koude lucht is voor te verwarmen. De warmte-opwekker (meestal de stookinstallatie) moet nu minder warmte leveren om de lucht te verwarmen. Dit is de energiebesparing.

De platenwisselaar is een veel gebruikte toepassing. Deze is te herkennen aan twee dikkere platen waar tussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten. Vaak zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De platen hebben ribbels. Er ontstaan parallelle kanalen. De ene luchtstroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme en de koude stroom kunnen niet met elkaar in aanraking komen dankzij de platen. De warme afvoer draagt warmte over via de metalen warmtewisselaar aan de koude stroom. Met een platenwisselaar is een rendement tot 90% te bereiken.

De warmtewisselaar heeft minimaal 4 aansluitingen. Een aanvoer- en retouraansluiting voor de warme stroom die afkoelt. De andere is de aanvoer en retour voor de koude stroom die opwarmt.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van apparatuur, machines, installaties en computers:

  • Buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan.
  • Periodiek de temperatuur- en tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren.
  • Borgen van de goede werking van apparatuur, machinerie en installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten).
  • Uitvoeren van preventief onderhoud.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van leidingen, appendages en installaties in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal  (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170000 m3 per jaar. Debiet drooglucht is meer dan 12 miljoen m3 per jaar. Temperatuurverschil tussen ingaande en uitgaande drogerlucht is minimaal 85°C.

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.