PC2a-Infrarood voorverwarming toepassen

Algemeen

Nummer
PC2
Bedrijfstak
Metalelektro en MKB-metaal
Activiteit
Drogen van metalen

Toepasbaarheid

Voorverwarmen met warme lucht.

Beschrijving

Het drogen van metalen producten kan veel tijd en energie kosten. Infrarooddroging (IR-droging) is geschikt om het droogproces te versnellen en het energieverbruik te verminderen.

In moffelovens is voor het uitharden van lakken een temperatuur nodig van meer dan 220°C voor een korte verblijfstijd. De metalen producten komen ook op deze hoge temperatuur. Door de metalen producten met infrarood stralers voor te verwarmen mag de luchttemperatuur lager zijn, namelijk zo'n 180°C. Bij het drogen van natlakken kunnen vluchtige stoffen vrijkomen die afgezogen moeten worden.

Straling draagt energie contactloos over. Een voorbeeld van warmteoverdracht via straling is de zonnestraling. Met straling is in een korte tijd een groot vermogen aan warmte over te dragen. Infrarode straling geeft warmte af, die we bijvoorbeeld op de huid kunnen voelen. Vooral de korte golf IR-straling (IR-A) kan veel energie overbrengen. Omdat de IR-straling tot onder het oppervlakte doordringt, droogt de coating vanbinnenuit. IR-droging verwarmt vooral alleen het product dat droging nodig heeft en niet de hele luchtstroom door de cabine. Dit is de energiebesparing. Bij een lagere droogluchttemperatuur moet de warmte-opwekker (meestal de stookinstallatie) minder warmte toevoeren. Daarnaast is bij een lagere droogluchttemperatuur het energieverlies van de moffelovens kleiner.

Luchtverwarming verwarmt alle lucht in de cabine van 20 °C naar 60 °C. Met IR-droging is de droogtijd tot wel 15 minuten korter waardoor naast energiebesparing er ook een tijdsbesparing is.

Infrarooddrogers zijn in handuitvoering als in (verrijdbare) statiefuitvoering mogelijk. De infrarooddroger is te herkennen aan de rood oranje buisvormige lampen.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van apparatuur, machines, installaties en computers:

  • Buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan.
  • Periodiek de temperatuur- en tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren.
  • Borgen van de goede werking van apparatuur, machinerie en installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten).
  • Uitvoeren van preventief onderhoud.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van leidingen, appendages en installaties in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal  (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170000 m3 per jaar. Bedrijfstijd moffeloven is meer dan 3300 uur per jaar. Temperatuur moffelovens is meer dan 220°C.

Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.