PB3a-Infrarood droogsysteem (IR-A) toepassen

Algemeen

Nummer
PA3
Bedrijfstak
Autoschadeherstelbedrijven
Activiteit
Reinigen, lijmen of coaten van metalen

Toepasbaarheid

Spuitcabine wordt gebruikt voor spotreparaties.

Beschrijving

Het drogen van lakken en verven bij het schadeherstelproces kost veel tijd en energie. Infrarooddroging (IR-droging) is geschikt om het droogproces te versnellen en het energieverbruik te verminderen. Het drogen is de stap na het bedrukken of lamineren.

Straling draagt energie contactloos over. Een voorbeeld van warmteoverdracht via straling is de zonnestraling. Met straling is in een korte tijd een groot vermogen aan warmte over te dragen. Infrarode straling geeft warmte af, die we bijvoorbeeld op de huid kunnen voelen. Vooral de korte golf IR-straling (IR-A) kan veel energie overbrengen. Omdat de IR-straling tot onder de verflaag doordringt, droogt de verf van binnenuit. IR-droging verwarmt vooral alleen het product dat droging nodig heeft en niet de hele luchtstroom door de spuitcabine. Dit is de energiebesparing.

Luchtverwarming verwarmt alle lucht in de cabine van 20 °C naar 60 °C. Dit gebeurt bij het drogen van een complete auto maar ook voor het drogen van één los onderdeel. Met IR-droging is de droogtijd tot wel 15 minuten korter waardoor naast energiebesparing er ook een tijdsbesparing is.

Infrarooddrogers zijn in handuitvoering als in (verrijdbare) statiefuitvoering mogelijk. De infrarooddroger is te herkennen aan de rode buisvormige lampen.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:

  • controleren instellingen bedrijfstijden
  • controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
  • periodiek onderhouden van de stookinstallatie

Financiële aspecten

Aardgasverbruik van de inrichting is minder dan 170.000 kubieke meter per jaar, aardgasverbruik spuitcabine is minimaal 16.000 kubieke meter per jaar en minimaal 50% van uitgevoerde reparaties zijn  spotreparaties.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.