GC4c-Tegenstroom warmtewisselaar toepassen

Algemeen

Nummer
GC4
Bedrijfstak
Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
Activiteit
Ventileren van een ruimte

Toepasbaarheid

Warmteterugwinsysteem ontbreekt.

Beschrijving

Voor een gebalanceerd ventilatiesysteem kan in de luchtbehandelingskast een warmteterugwinsysteem geplaatst zijn om de warmte terug te winnen. Met tegenstroomwarmtewisseling kan de warme afvoerlucht de koude verse lucht voorverwarmen.

De platenwisselaar is een veel gebruikte toepassing. Deze is te herkennen aan twee dikkere platen waar tussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten. Vaak zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De platen hebben ribbels. Er ontstaan parallelle kanalen. De ene luchtstroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme en de koude stroom kunnen niet met elkaar in aanraking komen dankzij de platen. De warme afvoer draagt warmte over via de metalen warmtewisselaar aan de koude stroom. Met een platenwisselaar is een rendement tot 90% te bereiken.

Op de luchtbehandelingskast zijn vier kanalen aangesloten. Twee bij het deel voor de aanvoer van de ventilatielucht: voor het aanzuigen van buitenlucht en een kanaal om lucht in het gebouw te blazen. En twee bij het deel van de afvoer van de ventilatielucht, een kanaal voor het afzuigen van de ventilatielucht vanuit het gebouw en een kanaal voor afblazen naar de buitenlucht.

Een luchtbehandelingskast is modulair opgebouwd. Op de zijkant van elke module staat meestal de functie aangegeven. Ook is vanaf technische schematische tekeningen af te leiden uit welke componenten de luchtbehandelingskast bestaat (bijvoorbeeld: verwarmen, koelen, ont- en bevochtigen en warmteterugwinning).

Een in gebruik zijnde luchtbehandelingskast mag niet worden geopend.

Doelmatig beheer en onderhoud

Rendementverlies in het ventilatiesysteem voorkomen of beperken:

  • Periodiek schoonmaken van de luchtkanalen, filters en ventilatoren in het ventilatiesysteem.
  • Filters luchtkanalen tijdig vervangen.
  • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars.
  • Verminderen van luchtvervuilingsbronnen waardoor de ventilatievoud lager kan zijn.
  • Zo zuinig mogelijk instellen van bedrijfstijd ventilatievoorziening.
  • Controleren instellingen en afstellen van de frequentieregeling van ventilatoren.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van ventilatiekanalen in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja, als aardgasverbruik minimaal 1 miljoen m3 per jaar is.

Natuurlijk moment: Ja.

Aanvullende informatie

In gezondheidszorggebouwen met minimaal een energielabel A met een energie-index kleiner of gelijk aan 1,05, of gezondheidszorggebouwen met een bouwjaar vanaf 2003 of later wordt aangenomen dat de maatregel al is genomen.

Het energielabel staat voor de energieprestatie op basis van getroffen maatregelen.