GC5c-Dubbele kruisstroomwisselaar met modulaire separate opzet conform het DWARS-systeem, met hoger rendement toepassen

Algemeen

Nummer
GC5
Bedrijfstak
Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
Activiteit
Ventileren van een ruimte

Toepasbaarheid

Luchtbehandeling met twincoilsysteem als warmteterugwinning is aanwezig in zwembadruimte.

Gezamenlijke opstellingsruimte van meerdere luchtbehandelingskasten in een technische ruimte.

Beschrijving

De warme afvoerlucht uit een zwembad kan een groot deel van het jaar de koudere aanvoerlucht voorverwarmen. Een dubbele kruisstroomwisselaar is een techniek waarmee deze warmte in het ventilatiesysteem is terug te winnen. Een dubbele kruisstroomwarmtewisselaar wint tot wel 80% warmte terug uit de ventilatielucht.

Door meerdere modulaire luchtbehandelingskasten in een technische ruimte luchttechnisch met elkaar te verbinden (dwars-systeem) is tot wel 10% extra warmte terug te winnen. Dit wordt gedaan door warme afvoerlucht voor ruimtes die niet verwarmd worden in te zetten voor ruimtes die wel worden verwarmd.

In een dubbele kruisstroom warmtewisselaar stromen de twee luchtstromen tweemaal kruislings door een aluminium, kunststof of rvs (pakket) warmtewisselaar. De ene luchtstroom stroomt door de even kanalen, de andere luchtstroom door de oneven kanalen. De warme afvoerlucht draagt de warmte over aan twee aluminium, kunststof of rvs warmtewisselaars die vervolgens de aangezogen koude verse buitenlucht opwarmen. In de luchtbehandelingskast is naast de dubbele kruisstroomwarmtewisselaar een verwarmingselement aanwezig. De voorverwarmde verse buitenlucht in de warmtewisselaar gaat vervolgens langs een verwarmingselement. Het verwarminselement zorgt ervoor dat de ventilator de verse ventilatielucht op de gewenste temperatuur het zwembad inblaast. Een verwarmingselement is een warmtewisselaar (water-lucht-warmtewisselaar) in het inblaaskanaal in de luchtbehandelingskast. In het verwarmingselement draagt het warme cv-water warmte over aan de warmtewisselaar die de in te blazen lucht verwarmt.

Een kruisstroomwarmtewisselaar heeft een hoger rendement dan een twin-coilsysteem. Omdat de lucht na de kruisstroomwarmtewisselaar een hogere temperatuur heeft, is minder verwarming door het verwarmingselement nodig. Dat is een besparing op het gasverbruik van de centrale verwarmingsinstallatie.

De modulaire luchtbehandelingskasten zijn luchttechnisch met elkaar verbonden, voor en na de kruisstroomwarmtewisselaar. Het luchttechnisch verbinden kan met metalen of met kunststof luchtkanalen.

Een kruisstroomwarmtewisselaar staat diagonaal in de luchtbehandelingskast. Op elk vlak van de vier vlakken is een ander kanaal aangesloten. Een in gebruik zijnde luchtbehandelingskast mag niet worden geopend. Op de luchtbehandelingskast zijn vier luchtkanalen aangesloten. Het kanaal met de aangezogen koude buitenlucht is meestal geïsoleerd om condensvorming tegen te gaan. Veelal staat op de zijkant van elke module wat de functie is. Als aan de buitenkant van de luchtbehandelingskast niet staat welke modules deze bevat (voor verwarmen, koelen, ont- en bevochtigen en warmteterugwinning), kunnen installatietekeningen mogelijk uitkomst bieden.

Doelmatig beheer en onderhoud

Rendementverlies in het ventilatiesysteem voorkomen of beperken:

  • Periodiek schoonmaken van de luchtkanalen, filters en ventilatoren in het ventilatiesysteem.
  • Filters luchtkanalen tijdig vervangen.
  • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars.
  • Verminderen van luchtvervuilingsbronnen waardoor de ventilatievoud lager kan zijn.
  • Zo zuinig mogelijk instellen van bedrijfstijd ventilatievoorziening.
  • Controleren instellingen en afstellen van de frequentieregeling van ventilatoren.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van ventilatiekanalen in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja, als het jaarlijks aardgasverbruik minder is dan 170.000 m3.

Natuurlijk moment: Ja.