FK1a-Efficiënt UPS-systeem (bij dubbele conversie is 96% of hoger) toepassen

Algemeen

Nummer
FK1
Bedrijfstak
Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
Activiteit
In werking hebben van een noodstroomvoorziening

Toepasbaarheid

Inefficiënte UPS (efficiëntie in deellast is maximaal 91%) is aanwezig in datacenter of serverruimte.

Beschrijving

De uninterruppted power supply (UPS) zorgt voor een ononderbroken elektriciteitslevering aan de serverruimte of het datacenter als de netspanning uitvalt. De statische UPS (met batterijen) kan in sommige gevallen tot wel tientallen minuten elektriciteit leveren. In het geval dat er een noodstroomaggregaat is, kan die in de tussentijd opstarten, totdat er weer netspanning is.

Een veel toegepaste UPS is de statische UPS met dubbele conversie. Een omvormer zet de wisselstroom om in gelijkstroom. De gelijkstroom voedt de batterijen. Een andere omvormer zet de gelijkstroom uit de batterijen om in wisselstroom. Dit is de dubbele conversie. De batterijen worden dus steeds geladen en gebruikt.

Verouderde systemen hebben een conversierendement van ongeveer 85% bij een belasting van 20%. Een energiezuinige UPS haalt een rendement van 96% tot 97% bij een deellast van 50%. Modulaire systemen schakelen automatisch modules bij en af naargelang de stroomvraag. Het werken met modules is een kritieke factor om een goede belasting per UPS-module te verzorgen. Het lagere elektriciteitsverbruik van de energiezuinige UPS, door het hogere conversierendement, zorgt voor de energiebesparing.

Een kleine UPS kan in de serverkast (rack) zijn opgenomen, grotere kunnen een paar rackskasten groot zijn. Op de voorkant kan de tekst ‘power’ staan. Om te weten hoe efficiënt het systeem is, kunnen de specificaties duidelijkheid geven.

Let op: Er is een verschil tussen een server en een datacenter. Een datacenter heeft een elektrisch vermogen vanaf ongeveer 0,9 MW. Een serverruimte heeft een elektrisch vermogen vanaf 5 kW

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Nee.

Natuurlijk moment: Ja.