GC1b-Tijdschakelaar met weekschakeling (met of zonder overwerktimer) toepassen

Algemeen

Nummer
GC1
Bedrijfstak
Onderwijs
Activiteit
Ventileren van een ruimte

Toepasbaarheid

Automatische aan- en uitschakelingen ontbreken.

Beschrijving

Een tijdschakelaar met weekendschakeling (met of zonder overwerktimer) voorkomt het onnodig aan staan van de ventilatie. Een tijdschakelaar kan digitaal of analoog zijn. Meestal zit de schakelaar in de besturingskast van de luchtbehandelingskast. De tijdschakelaar kan ook in het gebouwbeheersysteem zijn geïntegreerd. Voor het overwerken is vaak een timer om met de hand aan en uit te zetten.

Ieder gebouw krijgt verse lucht (luchtdoorlatendheid). Dit heet natuurlijke ventilatie. Ook als ramen en deuren dicht zijn en de ventilatie uit staat. Kierdichtingen, spleten, andere openingen en de winddruk bepalen de hoeveelheid van verversing. Dit kan één keer in een dag of één keer in een uur zijn.

Als natuurlijke ventilatie onvoldoende is om een gebouw van verse lucht te geven, is een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Een ventilatiesysteem moet aan staan om de vervuilde lucht af te voeren. Als dit niet nodig is, dan is extra ventilatie ook niet nodig. Het (op tijd) uitschakelen van het mechanische ventilatiesysteem is dan energie-efficiënter.

In de periode dat een zo'n systeem onnodig aanstaat, komt verse buitenlucht binnen. De verwarmingsinstallatie verwarmt deze toegevoerde (vaak koude) lucht, wat extra energie kost. Het aanpassen van de ventilatie op de werktijd bespaart energie. Er is dan namelijk minder koude lucht om op te warmen.  Daarnaast bespaart het uitschakelen van de ventilatie op elektriciteit.

Het aan- en  uitzetten van een mechanisch ventilatiesysteem kan met een tijdschakelaar. Door een schakelaar te gebruiken met een weekschakeling is het mogelijk om in te spelen op de werktijden in een gebouw. De ventilatie is in ongeveer 30 minuten in te schakelen voordat het eerste personeel in het gebouw is.

Voor andere werktijden die er soms zijn, is een overwerktimer toe te passen. Het personeel kan dan zelf de ventilatie aanzetten voor een periode. Zo'n timer werkt als een soort kookwekker. Na het eind van de periode gaat de ventilatie weer automatisch uit.

Doelmatig beheer en onderhoud

Rendementverlies in het ventilatiesysteem voorkomen of beperken:

  • Periodiek schoonmaken van de luchtkanalen, filters en ventilatoren in het ventilatiesysteem.
  • Filters luchtkanalen tijdig vervangen.
  • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars.
  • Verminderen van luchtvervuilingsbronnen waardoor de ventilatievoud lager kan zijn.
  • Zo zuinig mogelijk instellen van bedrijfstijd ventilatievoorziening.
  • Controleren instellingen en afstellen van de frequentieregeling van ventilatoren.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van ventilatiekanalen in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.