GC2a-Thermostatische radiatorkranen en ruimtethermostaten toepassen.

Algemeen

Nummer
GC2
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
Verwarmen van de ruimte
thermostatische-radiatorkraan-of-ruimtethermostaat-1
thermostatische-radiatorkraan-of-ruimtethermostaat-2
thermostatische-radiatorkraan-of-ruimtethermostaat-3

Toepasbaarheid

Individuele naregelingen in ruimten ontbreken.

Beschrijving

Energie is te besparen door de ruimtes op een lagere temperatuur te brengen. De stookinstallatie werkt dan op een lager vermogen, waardoor het gasverbruik lager is.

Een centrale cv-regeling (met instelmogelijkheden) regelt de temperatuur in het hele gebouw. De centrale regeling kan niet aan de eigen behoefte van iedere ruimte voldoen. De radiatorkranen en/of ruimtethermostaten kan de temperatuur in de eigen ruimtes aanpassen op de vraag.

Thermostatische radiatorkraan

Met een thermostaatkraan op de radiator is te voorkomen dat de ruimtetemperatuur te hoog wordt. Een element ‘voelt’ de temperatuur in de kamer en regelt de opening om de ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. De thermostaatkraan voorkomt een te hoge ruimtetemperatuur (en voorkomt daardoor een koelbehoefte, waardoor de ramen open gaan. Een thermostatische radiatorkraan is een naregeling van de temperatuur in een vertrek. Dit kan nodig zijn, omdat er in een vertrek geen thermostaat is of omdat bijvoorbeeld de zoninstraling per vertrek wisselt.

Thermostatische radiatorkranen zijn te gebruiken bij radiatoren. De thermostatische radiatorkraan is vaak een grote radiatorknop met de standen van 1 tot en met 5 en een ‘vorstbeveiligingsstand’. Er zijn verschillende soorten thermostatische radiatorafsluiters: met een ingebouwde voeler, voeler op afstand, eigen tijdklok en 'vandaalbestendige' knoppen.

Thermostaatkranen zijn niet nodig in ruimtes met een ruimtethermostaat. Dit, omdat de thermostaat de temperatuur al regelt.

Ruimtethermostaat

Een ruimtethermostaat voorkomt een te hoge ruimtetemperatuur. Een element ‘voelt’ de temperatuur in de kamer en regelt de warm water doorstroming om de gewenste temperatuur te bereiken. De ruimtetemperatuur wordt zo niet te hoog en er ontstaat geen koelbehoefte. Een ruimtethermostaat regelt de temperatuur in een vertrek na.

In de ruimte met de thermostaat zijn thermostatische radiatorkranen niet nodig. Dit omdat de thermostaat de temperatuur al regelt. Een extra thermostatische radiatorkraan is dan dubbelop.

Een klokthermostaat is meestal een klein wit kastje aan de muur met een digitaal scherm. De thermostaat zit zo'n 1,5 meter boven de vloer en niet tegen een buitenmuur.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van het warmteafgifte- en distributiesysteem:

  • Controleren en vastzetten van de (thermostatisch) radiatorknoppen in openbare ruimten.
  • Controleren en verwijderen van obstakels bij radiatoren die de warmteafgifte beperken.
  • Waterzijdig inregelen van de radiatoren van de verwarmingsinstallaties
  • Controleren instellingen van de frequentieregeling cv-pomp.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van leidingen, appendages en installaties in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal  (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).
  • Zo zuinig mogelijk instellen van bedrijfstijd ventilatievoorziening.
  • Controleren instellingen en afstellen van de frequentieregeling van ventilatoren.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170.000 m3  per jaar.

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.