GC1a-Frequentie-geregelde draaistroommotor met (CO2) regeling toepassen
Algemeen
- Nummer
- GC1
- Bedrijfstak
- Hotels en restaurants
- Activiteit
- Ventileren van een ruimte
Toepasbaarheid
In hotels is draaistroommotor zonder frequentieregeling aanwezig, altijd aan tijdens openingstijden.
Beschrijving
Aan het ontwerp van het ventilatiesysteem voor een gebouw zijn eisen over de capaciteit van aanvoer van verse buitenlucht gesteld. Bij ventilatie vervangt verse buitenlucht de vervuilde binnenlucht. Ventilatie is mogelijk via natuurlijke en mechanische ventilatie.
Ieder gebouw heeft luchtinfiltratie (luchtdoorlatendheid); ook ‘natuurlijke ventilatie’ genoemd. Kierdichtingen, spleten, andere openingen en de winddruk hebben invloed op de luchtinfiltratie. Allerlei openingen verversen de lucht in het gebouw met een frequentie tussen 1 keer per dag en 1 keer per uur.
Er is altijd een bepaalde hoeveelheid ventilatie in een gebouw. Ook als alle ramen en deuren dicht zijn en de (mechanische) ventilatie niet aan staat. Als natuurlijke ventilatie niet voldoende is, helpt een mechanisch ventilatiesysteem.
Tijdens de periode dat het systeem (onnodig) aannstaat, komt verse buitenlucht binnen. De verwarmingsinstallatie verwarmt deze toegevoerde lucht, wat extra energie kost.
Bij een lager gebruik van de ruimte, bijvoorbeeld als minder personen zijn, zal ook de binnenlucht minder snel vervuilen. Het verversen van de ruimte met verse buitenlucht kan dan ook minder intensief. De vervuiling wordt vastgesteld door het CO2-gehalte in de binnenlucht te meten. Het afstemmen van de ventilatie op het CO2-gehalte voorkomt dat veel buitenlucht binnenkomt.
Dit is een besparing op het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie en/of op het elektriciteitsverbruik van de koelinstallatie. Daarnaast bespaart CO2-ventilatie ook op het elektriciteitsverbruik van de ventilatoren. Het vermogen van de ventilator hangt af van het toerental. Een 20% lager toerental leidt tot een halvering van het elektriciteitsverbruik. Een voordeel van een CO2-regeling is dat deze gedragsonafhankelijk
In de ruimtes hangen op ooghoogte de CO2-meters. Hiervan zijn verschillende soorten te koop. Bijvoorbeeld een rechthoekig kastje in een lichte kleur, met of zonder scherm, met of zonder LED-indicatoren voor het CO2-gehalte (ppm), met of zonder op de voorkant een ventilator icoon of de tekst ‘CO2’. De CO2-meters zijn direct of via een gebouwbeheersysteem verbonden aan de toerenregeling van de ventilatoren.
Het aanpassen van het toerental van de ventilator is meestal gebaseerd op het aanpassen van de frequentie van de elektrische stroom. De frequentieregeling kan op de elektromotor zitten, in de schakelkast of in de dicht bij van de elektromotor. In het geval van een externe frequentieregelaar is vaak op een scherm de frequentie op dat moment te zien.
Doelmatig beheer en onderhoud
Rendementverlies in het ventilatiesysteem voorkomen of beperken:
- periodiek schoonmaken van de luchtkanalen, filters en ventilatoren in het ventilatiesysteem
- filters luchtkanalen tijdig vervangen
- periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars
verminderen van luchtvervuilingsbronnen waardoor de ventilatievoud lager kan zijn - zo zuinig mogelijk instellen van bedrijfstijd ventilatievoorziening.
controleren instellingen en afstellen van de frequentieregeling van ventilatoren
Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van ventilatiekanalen in onverwarmde ruimten:
- periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal
Financiële aspecten
Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.