FA5a-Gasgestookte hoogrendementsboiler (HR-boiler) toepassen

Algemeen

Nummer
FA5
Bedrijfstak
Hotels en restaurants
Activiteit
In werking hebben van een stookinstallatie (emmissie naar de lucht)

Toepasbaarheid

Verbeterdrendementsboiler (VR-boiler) is aanwezig.

Beschrijving

Een HR-boiler wekt warmtapwater energiezuinig op. Een HR-boiler is te herkennen aan een afvoerleiding voor condenswater.

Een boiler levert warm water. De boiler is niet voor de verwarming van een ruimte, daarvoor is een cv-ketel.

Bij de verbranding van aardgas ontstaan rookgassen met warm waterdamp. Bij een HR-boiler stroomt de toevoer van koud water langs de warme rookgassen. Zo haalt de HR-boiler extra warmte uit de rookgassen door de waterdamp in die rookgassen te condenseren. Hierdoor komt tot wel 10% extra warmte vrij in vergelijking met een normale boiler. Het koude water neemt deze (extra) warmte uit de waterdamp op waardoor minder aardgas nodig is voor dezelfde hoeveelheid warm tapwater. Dit is de energiebesparing.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:

  • controleren instellingen bedrijfstijden
  • controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte)
  • controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte)
  • controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren)
  • controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers)
  • controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
  • periodiek onderhouden van de stookinstallatie
  • verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 oC
  • controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmte-afgifte

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.

Aanvullende informatie

In hotelgebouwen met minimaal een energielabel D, of hotelgebouwen met een bouwjaar vanaf 2003 later wordt aangenomen dat de maatregel al is genomen. In een restaurant met minimaal een energielabel A met een energie index kleiner dan  0,70 of gebouwen met een bouwjaar van 2003 of later wordt aangenomen dat de maatregel al is genomen. Het energielabel staat voor de energieprestatie op basis van getroffen maatregelen.