FA4a-Warmtewisselaars in ventilatielucht toepassen.

Algemeen

Nummer
FA4
Bedrijfstak
Agrarische sector
Activiteit
In werking hebben van een stookinstallatie (emissies naar de lucht)
warmtewisselaar

Toepasbaarheid

Het gaat om een varkenshouderij en/of het houden van (vlees-)kuikens waarbij:

 • Warmteterugwinsystemen in de luchtwassers ontbreken;
 • De ventilatielucht na centrale afzuiging en de luchtwassers naar buiten wordt afgeblazen;
 • Luchtwassers aanwezig zijn.

Beschrijving

Als de luchtbehandelingsinstallatie in bedrijf is, komt koude buitenlucht de stal binnen. Het kost energie om deze lucht op te warmen.

Tegelijkertijd gaat er veel warmte naar buiten via de luchtwasser. Het opwarmen van de ingaande koude lucht met de uitgaande warme lucht bespaart energie. De stookinstallatie hoeft minder energie toe te voeren om de stal op temperatuur te houden.

De luchtwasser filtert stof, geuren en ammoniak uit de afblaas van de ventilatielucht, zodat deze niet in de buitenlucht komen. Tegelijk neemt het water uit de luchtwasser de warmte uit de te filteren lucht op. Deze warmte is ergens anders bruikbaar.

Een warmtewisselaar draagt warmte over op een circuit van schoon water. De warmtewisselaar voorkomt dat er menging optreedt van het water uit de luchtwasser en het schone water. Een warmtewisselaar verwarmt het water naar 35 tot 55°C.

Deze is te herkennen aan twee dikkere platen waar tussen kleine platen van roestvrijstaal zijn opgesloten. Vaak zijn de platen aan elkaar gelast of zorgen trekstangen voor de opsluiting van de platen. De platen hebben ribbels. Er ontstaan parallelle kanalen. De ene luchtstroom wordt door de even kanalen geleid, de andere in tegengestelde richting (kruislings) door de oneven kanalen. De warme en de koude stroom kunnen niet met elkaar in aanraking komen dankzij de platen. De warme afvoer draagt warmte over via de metalen warmtewisselaar aan de koude stroom. Met een platenwisselaar is een rendement tot 90% te bereiken.

de warmtewisselaar heeft minimaal 4 aansluitingen. Een aanvoer- en retouraansluiting voor de warme stroom die afkoelt. De andere is de aanvoer en retour voor de koude stroom die opwarmt.

De luchtbehandelingskast is te herkennen als een metalen rechthoekige kast. Vaak staat deze op het dak. De warmtewisselaar zit ook in een (kleinere) rechthoekige kast en is te herkennen aan geïsoleerde leidingen die van en naar de natwasser en luchtbehandelingskast gaan.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:

 • controleren instellingen bedrijfstijden
 • controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte)
 • controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte)
 • controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren)
 • controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers)
 • controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
 • periodiek onderhouden van de stookinstallatie
 • verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 oC
 • controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmte-afgifte

Rendementsverlies van de warmtewisselaars beperken:

 • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.