FA4a-Weersafhankelijke regelingen op ketels of cv-groepen toepassen
Algemeen
- Nummer
- FA4
- Bedrijfstak
- Mobiliteitsbranche
- Activiteit
- In werking hebben van een stookinstallatie (emissies naar de lucht)


Toepasbaarheid
Weersafhankelijke regelingen ontbreken op ketels of cv-groepen met hogetemperatuurverwarming.
Beschrijving
Een weersafhankelijke regeling regelt automatisch de aanvoertemperatuur van het cv-water via de buitentemperatuur. Een weersafhankelijke regeling zit in een behuizing in de technische ruimte (of stookruimte). Deze regeling kan ook in een gebouwbeheersysteem of in een optimaliserende regeling zijn geïntegreerd. Dit is te herkennen aan een buitenvoeler in een behuizing (zoals een kleine kast) aan de buitenkant van de muur. Vaak aan de noord- of noordoostgevel.
De warmtebehoefte in het gebouw is hangt af van van de buitentemperatuur. Bij lage buitentemperaturen (in de in de winter) is het nodig dat het cv-water voldoende warmte heeft om aan de werkruimten af te geven (bijvoorbeeld via radiatoren). Bij hogere buitentemperaturen (in de zomerperiode) is een lagere cv-watertemperatuur genoeg voor de warmtebehoefte.
De energiebesparing van de weersafhankelijke regeling zit in de lagere temperatuur van het cv-water als de warmte niet nodig is. Dit scheelt gasverbruik.
Een weersafhankelijke regeling verandert de temperatuur van het cv-water aan de hand van de buitentemperatuur. Een hoogrendementsketel (bijvoorbeeld de HR107-ketel) heeft een hoger rendement bij een cv-watertemperatuur die lager is dan 55 °C. Zo heeft een HR-ketel bij een cv-watertemperatuur van 90 °C een rendement dat tot wel 12% lager kan zijn dan bij een cv-watertemperatuur van 45 °C.
De weersafhankelijke regeling draagt bij aan een hoger comfort in de ruimten. Met cv-water van 90 °C en een buitentemperatuur van 15 °C is het snel te warm in een gebouw.
Bij grotere gebouwen (groter dan 500 m² vloeroppervlak) is het gebouw vaak opgedeeld in meer cv-groepen ook wel secundaire groepen genoemd. Dit om in elk gebouwdeel via maatwerk een behaaglijk klimaat te bereiken. Als de primaire groep een weersafhankelijke regeling heeft, dan zijn automatisch ook de secundaire groepen weersafhankelijk geregeld. Als de warmtebehoefte van de ruimtes verschilt, dan is het goed om voor iedere secundaire groep een weersafhankelijke regeling te plaatsen.
De primaire groep is de aanvoer- en retourleiding van de ketel naar de aanvoerverdeler en retourverzamelaar. De aanvoerverdeler verdeelt het opgewarmde water over de secundaire groepen. De retourverzamelaar verzamelt het afgekoelde cv-water van de secundaire groepen. Daarna gaat het water (in de retourleiding van de primaire groep) weer terug naar de cv-ketel.
Doelmatig beheer en onderhoud
Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:
- controleren instellingen bedrijfstijden
- controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte)
- controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte)
- controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren)
- controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers)
- controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
- periodiek onderhouden van de stookinstallatie
- verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 oC
- controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmte-afgifte
Rendementsverlies van de warmtewisselaars beperken:
- Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars
Financiële aspecten
Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.