GB1a-Tijdschakelaar met weekschakeling (met of zonder overwerktimer) toepassen

Algemeen

Nummer
GB1
Bedrijfstak
Bouwmaterialen
Activiteit
Ventileren van een ruimte
tijdschakelaar-3-0
tijdschakelaar-4

Toepasbaarheid

  • Ventilatiesysteem met tijdschakelaar en weekschakeling ontbreekt.
  • Ventilatie is altijd aan buiten werktijden.

Beschrijving

Een tijdschakelaar (met of zonder overwerktimer) voorkomt het onnodig aan staan van de ventilatie. Een tijdschakelaar kan digitaal of analoog zijn. Meestal zit de schakelaar in de besturingskast van de luchtbehandelingskast. De tijdschakelaar kan ook in het gebouwbeheersysteem zijn geïntegreerd. Voor het overwerken is vaak een timer om met de hand aan en uit te zetten.

Ieder gebouw krijgt verse lucht (luchtdoorlatendheid). Dit heet natuurlijke ventilatie. Ook als ramen en deuren dicht zijn en de ventilatie uit staat. Kierdichtingen, spleten, andere openingen en de winddruk bepalen de hoeveelheid van verversing. Dit kan één keer in een dag of één keer in een uur zijn.

Als natuurlijke ventilatie onvoldoende is om een gebouw van verse lucht te geven, is een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Een ventilatiesysteem moet aan staan om de vervuilde lucht af te voeren. Als dit niet nodig is, dan is extra ventilatie ook niet nodig. Het (op tijd) uitschakelen van het mechanische ventilatiesysteem is dan energie-efficiënter.

In de periode dat een zo'n systeem onnodig aanstaat, komt verse buitenlucht binnen. De verwarmingsinstallatie verwarmt deze toegevoerde (vaak koude) lucht, wat extra energie kost. Het aanpassen van de ventilatie op de werktijd bespaart energie. Er is dan namelijk minder koude lucht om op te warmen.  Daarnaast bespaart het uitschakelen van de ventilatie op elektriciteit.

Het aan- en  uitzetten van een mechanisch ventilatiesysteem kan met een tijdschakelaar. Door een tijdschakelaar te gebruiken is het mogelijk om in te spelen op de werktijden in een gebouw. De ventilatie is in ongeveer 30 minuten in te schakelen voordat het eerste personeel in het gebouw is.

Voor andere werktijden die er soms zijn, is een overwerktimer toe te passen. Het personeel kan dan zelf de ventilatie aanzetten voor een periode. Zo'n timer werkt als een soort kookwekker. Na het eind van de periode gaat de ventilatie weer automatisch uit.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 10 miljoen m3 per jaar.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.