GC5a-Isolatie aanbrengen om leidingen en appendages

Algemeen

Nummer
GC5
Bedrijfstak
Bouwmaterialen
Activiteit
Verwarmen van een ruimte
leiding-en-appendage-isolatie-1
leiding-en-appendage-isolatie-2

Toepasbaarheid

Isolatie om leidingen en appendages ontbreekt.

In verwarmde ruimten alleen de ringleiding isoleren.

Beschrijving

Isolatie om leidingen en appendages beperkt het het verlies van warmte via warmwaterleidingen en/of -appendages. Isolatie om leidingen is op verschillende manieren te herkennen:

  • Lage oppervlaktetemperatuur van de leiding. Ongeïsoleerd voelt de leiding warm aan tijdens het stoken, maar niet zo warm dat je je eraan kan branden.
  • Grotere leidingdiameter door aanwezigheid van isolatiemateriaal.
  • Een eenduidige kleur van het isolatiemateriaal (voor warme onderdelen vaak wit of grijs en voor koude onderdelen vaak zwart).

De energiebesparing is dat er geen warmte verloren gaat op plaatsen waar het niet nodig is. Door het isoleren van leidingen en appendages blijft de warmte in de leiding. Er is minder aardgas nodig om bij te stoken voor de verloren warmte. Dit is de energiebesparing. Isolatiemateriaal bij leidingen is makkelijk aan te brengen. Voor appendages is vaak meer maatwerk nodig. Bijvoorbeeld een 'isolatiematras' met klittenband of een rijgkoord. Hierdoor zijn de matrassen makkelijk te verwijderen en weer aan te brengen. De appendages blijven bereikbaar voor onderhoud. Deze matrassen zijn meestal grijs of zilver van kleur. Het aanbrengen van het isolatiemateriaal kan een andere partij doen, maar is ook goed mogelijk in eigen beheer.

In de zomer zorgt de afgifte van warmte juist voor een hoge warmtebelasting. Hierdoor kan meer koelvermogen nodig zijn.

Een cv-ketel gebruikt aardgas om het cv-water op te warmen. Het warme cv-water gaat via leidingen naar de warmte-afgiftesystemen (bijvoorbeeld de radiatoren) in de te verwarmen ruimten. Deze leidingen lopen ook door onverwarmde ruimten en geven daar warmte af. De leidingen bevinden zich vaak hoog in de ruimte. De warmte gaat dan direct naar de lucht boven in de ruimte, maar dragen niet bij aan de gewenste ruimteverwarming op de werkplek.

Er gaat geen warmte verloren gaat op plaatsen waar het niet nodig is. Door het isoleren van leidingen en appendages blijft de warmte in de leiding. Er is minder aardgas nodig om bij te stoken voor de verloren warmte. Dit is de energiebesparing. De besparing varieert met de lengtediameter, de leidingtemperatuur en het aantal stookuren.

Er zijn geprefabriceerde en demonteerbare schalen voor bepaalde type leidingen en afsluiters. De schalen zijn bijvoorbeeld van PUR (Polyurethaan) en EPP (Expanded Poly Propylene). Door de maximale temperatuurbestendigheid is dit systeem alleen geschikt voor cv en warm tapwater.

Een andere methode is het plaatsen van een met steenwol of glaswol gevulde aluminium of roestvaststalen mantel om de leidingen, stoomafsluiters, appendages en flenzen. Steenwol en glaswol zijn bestand tegen de hoge temperaturen van de stoom.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van het warmteafgifte- en distributiesysteem:

  • controleren en vastzetten van de (thermostatisch) radiatorknoppen in openbare ruimten
  • controleren en verwijderen van obstakels bij radiatoren die de warmteafgifte beperken
  • waterzijdig inregelen van de radiatoren van de verwarmingsinstallaties
  • controleren instellingen van de frequentieregeling cv-pomp

Controleren, instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van leidingen, appendages en installaties in onverwarmde ruimten:

  • periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal  (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages)
  • zo zuinig mogelijk instellen van bedrijfstijd ventilatievoorziening
  • controleren instellingen en afstellen van de frequentieregeling van ventilatoren.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170.000 m3  per jaar.

Bedrijfstijd van installatie behorende bij leidingen en appendages is minimaal 1.250 uur per jaar.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.