GD2b-Metaalhalogenidelampen in bestaande armaturen toepassen

Algemeen

Nummer
GD2
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie

Toepasbaarheid

Hogedrukkwiklampen zijn aanwezig in een bedrijfshal.

Beschrijving

Metaalhalogenidelampen worden ook wel metaalhalidelampen of metaal halogeenlampen genoemd. Het zijn de opvolgers van hogedrukkwiklampen. De koop en verkoop van hoge druk kwiklampen mag niet meer sinds 2015.

Metaalhalogenidelampen zijn geschikt voor hallen of grote gebouwen waar een hoge verlichtingssterkte nodig is of waar het licht lange tijd moet branden. Deze lampen gebruiken minder energie.

Er zijn metaalhalogenidelampen met keramische brander en metaalhalogenidelampen met kwartsbrander. Het zijn hogedrukgasontladingslampen, gevuld met onder andere metaalhalogeniden en een klein beetje kwik. Ze zijn redelijk klein. De lamp bestaat uit een binnenballon van kwartsglas of keramiek, bijvoorbeeld aluminiumoxide. Hierin vindt de eigenlijke gasontlading plaats. Een buitenballon van glas vormt de bescherming en neemt UV-straling op van de gasontlading, die door de binnenballon doorlaat.

Metaalhalogenide-lampen werken onder hoge druk en hoge temperatuur. Er zijn speciale armaturen nodig om de lampen veilig te kunnen gebruiken.

Metaalhalogenidelampen zijn te koop in veel vermogens en geven 60 tot bijvoorbeeld 100 lumen/Watt. Dit is is te vergelijken met de nieuwste generatie TL-lampen, maar minder dan ledverlichting bij een levensduur tot 20.000 branduren. De lichtopbrengst daalt tot zo’n 50% in de loop van de tijd. Elektronische voorschakelapparatuur maakt het verlies van lichtopbrengst kleiner, zodat aan het eind van het productleven nog ongeveer 75%-80% lichtopbrengst overblijft.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van ruimte- en buitenverlichting:

  • Periodiek schoonmaken van armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen.
  • Vervang tijdig defecte lampen.
  • Aanpassen van het verlichtingsniveau aan de activiteit.

Doelmatige werking en gebruik installaties:

  • Buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan.
  • Periodiek de tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren.
  • Borgen van de goede werking van installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten).
  • Uitvoeren van preventief onderhoud.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk  moment: Ja.