PA2a-Open brandersysteem of infraroodverwarming toepassen

Algemeen

Nummer
PA2
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
Reinigen, lijmen of coaten van hout en kurk

Toepasbaarheid

Conventioneel brandersysteem is aanwezig.

Beschrijving

Open brandersysteem

Bij een open brander mengen de rookgassen zich met de ventilatie- en circulatielucht. De rookgassen gaan met de ventilatie/circulatielucht mee de cabine in. De open branders zit in het luchtinblaaskanaal naar de cabine.

Na het spuiten van de producten in de cabine volgt een droogproces. Tijdens het drogen is een hogere temperatuur nodig voor een goede hechting en afwerking van de coating. Een droogproces duurt bijvoorbeeld 30 minuten bij een temperatuur van 60°C. Het open brandersysteem wekt deze warmte op.

Bij een conventioneel brandersysteem gaan de rookgassen via een afvoer naar de buitenlucht. De warmte is nog 15% tot 20% van wat het was. Een open brandersysteem heeft geen rookgasafvoersysteem. De verbranding vindt in de open lucht in de cabine plaats. Alle warmte blijft in de cabine. Dit is de energiebesparing. de opbrengst van een open brandersysteem is 100%. De energiebesparing is 15 tot 20%.

Infraroodverwarming

Het drogen van de coating kan veel tijd en energie kosten. Om het droogproces te versnellen en het energieverbruik te verminderen, is infrarood droging (IR-droging) geschikt.

Straling draagt energie contactloos over. Een voorbeeld van warmteoverdracht via straling is de zonnestraling. Met straling is in een korte tijd een groot vermogen aan warmte over te dragen. Infrarode straling geeft warmte af, die we bijvoorbeeld op de huid kunnen voelen. Vooral de korte golf IR-straling (IR-A) kan veel energie overbrengen. Omdat de IR-straling tot onder de coating doordringt, droogt de coating van binnenuit. IR-droging verwarmt vooral alleen het product dat droging nodig heeft en niet de hele luchtstroom door de cabine. Dit is de energiebesparing

Luchtverwarming verwarmt alle lucht in de cabine van 20 °C naar 60 °C. Dit gebeurt bij het coaten van zowel grote als kleinere opbjecten. Met IR-droging is de droogtijd tot wel 15 minuten korter waardoor naast energiebesparing er ook een tijdsbesparing is.

Het toepassen van een aardgasgestookte IR-droger in plaats van een elektrische IR-droger geeft een besparing op het elektriciteitsverbruik en een verhoging van het gasverbruik. Per saldo is sprake van een besparing van circa 40% op primaire energie.

Infrarooddrogers zijn in handuitvoering als in (verrijdbare) statiefuitvoering mogelijk. De infrarooddroger is te herkennen aan de rood oranje buisvormige lampen. Als de gasgestookte IR-droger aan staat is een oranje kleur bij de verbranding van het aardgas te zien.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik van de inrichting is minder dan 170000 m3per jaar.

Aardgasverbruik spuitcabine is minimaal 13500 m3 per jaar.

Verschil tussen ruimte- en droogtemperatuur is minimaal 20°C.

Zelfstandig moment: Nee.

Natuurlijk moment: Ja.