PB1a-Gasgestookte hoogrendementsketel 107 (HR107-ketel) toepassen

Algemeen

Nummer
PB1
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een droogkamer

Toepasbaarheid

Gasgestookte hoogrendementsketel 102 (HR102-ketel) of lager is aanwezig.

Als retourtemperatuur lager is dan 65°C.

Beschrijving

Een HR-ketel wekt warmte energiezuinig op. Een HR-ketel is te herkennen aan een afvoerleiding van condenswater. Het gaskeurlabel (een sticker) zit aan de buiten- of binnenkant van de ketel of bij het keuringsrapport. Ook kan het online te vinden zijn. Dit label vermeldt de klasse (HR100, HR104 of HR107) van de ketel. De ketel staat in de technische ruimte of de stookruimte.

Bij de verbranding van aardgas ontstaan rookgassen met waterdamp die warmte bevatten. Een HR-ketel heeft een rookgascondensor in het rookgaskanaal. Door waterdamp in de rookgassen te condenseren komt die warmte vrij. De warmte die hierbij vrijkomt, komt ten goede aan de verwarming in het procesbad of verwarmingssysteem van het gebouw.

De HR-ketel levert tot 10% extra warmte ten opzichte van een VR-ketel. Bij een HR-ketel moet het retourwater (het water uit het gebouw naar de ketel toe) lager zijn dan 55 ˚C, anders condenseert de waterdamp in de rookgassen niet. Hoe kouder het retourwater, hoe makkelijker de condensatie en hoe hoger het rendement van de HR-ketel is. Daarom leidt een te hoog ingestelde stooklijn tot een lager rendement van de HR-ketel. Dat is ook het geval bij een luchtovermaat.

Een HR-ketel heeft een modulerende brander regeling. De modulerende regeling past het vermogen van de ketel aan de warmtebehoefte aan. Als er veel warmte nodig is, werkt de brander voluit. Als de ruimte op temperatuur is, gaat de brander op een lager vermogen werken. De verwarming is op deze manier gelijkmatiger. Het bespaart energie door het verminderen van opstartverliezen in de ketel. Ook zorgt de modulerende regeling voor een lagere retourtemperatuur waardoor de warmteterugwinning met condensatie van de rookgassen hoger is. Daarnaast gaat de installatie langer mee, omdat er minder grote temperatuurverschillen zijn.

Het rendement is ongeveer 95% bovenwaarde (dat is het rendement met condensatiewarmte) en 100%, 104 of 107% onderwaarde (dat is het rendement zonder condensatiewarmte waardoor het rendement hoger dan 100% kan zijn).

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:

  • controleren instellingen bedrijfstijden
  • controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte)
  • controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte)
  • controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren)
  • controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers)
  • controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
  • periodiek onderhouden van de stookinstallatie
  • verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 oC
  • controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmte-afgifte

Rendementsverlies van de warmtewisselaars beperken:

  • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars

Financiële aspecten

Droogkamer heeft een minimale bruto vloeroppervlak van 25 m2.

Droogkamer is minimaal 300 dagen per jaar in gebruik.

Zelfstandig moment: Nee.

Natuurlijk moment: Ja.