GD6a-Schemer-, en/of tijdschakelaars toepassen.

Algemeen

Nummer
GD6
Bedrijfstak
Bedrijfshallen
Activiteit
In werking hebben van ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie
tijdschakelaar-3
schemer-en-tijdschakelaar

Toepasbaarheid

Automatische aan- en uitschakeling ontbreekt.

Reclameverlichting is overdag en/of buiten gebruikstijden tussen 23.00  en 06.00  uur aan.

Beschrijving

Een schemerschakelaar is te herkennen aan de kleine behuizing aan de gevel met daarin een lichtsensor. Een tijdschakelklok is een (analoog of digitaal) elektrisch onderdeel in de centrale elektrische besturingskast in een bouwdeel en/of op een verdieping. Deze schakelaar kan ook in een gebouwbeheersysteem zitten.

Vaak is buitenreclameverlichting buiten werktijden steeds aan (en soms ook overdag).

Voor buitenreclameverlichting is een schemerschakelaar toe te passen. Als de schemer intreedt (instelbaar, gemiddeld met een lichtsterkte van ongeveer 20 lux) schakelt de schemerschakelaar de verlichting in. Een schemerschakelaar heeft meestal een schakelcapaciteit tot 3kW. Bij het schakelen van grotere elektrische vermogens moet een contactor of relais de schakelfunctie overnemen. De schemerschakelaar schakelt de buitenreclameverlichting uit op het moment dat voldoende daglicht beschikbaar is. Dit voorkomt dat de verlichting overdag brandt.

Een schemerschakelaar met tijdschakelaar op de reclameverlichting

Het doel van reclameverlichting is om de aandacht van mogelijke klanten te trekken. Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de reclame, is deze ook in het donker te zien door de verlichting. Soms is de reclameverlichting huur en installeert en regelt een ander het in. Dit is niet de partij die de energiekosten betaalt De kans bestaat dan dat er onvoldoende aandacht is voor het energiegebruik. Ook als er wel aandacht is voor de meeste energie-efficiënte lichtbron, zoals het LED-verlichting, is de aller zuinigste lichtbron, verlichting die niet brandt.

Ook hierdoor brandt de reclameverlichting 'standaard' de gehele avond en nacht. Toch is dat niet altijd het beste, omdat het aantal ‘mogelijke’ klanten 's nachts vermindert. Ook komt het voor dat de reclameverlichting overdag aan staat, terwijl dat niet meehelpt aan de zichtbaarheid van de reclame. Om een energie-efficiënt systeem te bereiken is de reclameverlichting te schakelen met behulp van een schemerschakelaar in combinatie met een tijdschakelklok.

Een schemerschakelaar schakelt de verlichting in als het daglichtniveau onder een ingestelde waarde komt. De tijdschakelaar zorgt ervoor dat op vaste ingestelde tijd in de nacht de reclameverlichting uitschakelt. Dit is de energiebesparing.

Ook zijn astronomische schakelklokken te koop die ‘automatisch’ rekening houden met de wintertijd, zomertijd en de schrikkeljaren.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van ruimte- en buitenverlichting:

  • Periodiek schoonmaken van armaturen, lampen, reflectoren en bijhorende schakelingen en regelingen.
  • Vervang tijdig defecte lampen.
  • Aanpassen van het verlichtingsniveau aan de activiteit.

Doelmatige werking en gebruik installaties:

  • Buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan.
  • Periodiek de tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren.
  • Borgen van de goede werking van installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten).
  • Uitvoeren van preventief onderhoud.

Financiële aspecten

Geïnstalleerd vermogen per schakeling is minimaal 0,4 kW. Elektriciteitsverbruik is minder dan 10 miljoen kWh per jaar.

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.