FG1b-Isolatie aanbrengen om stoomafsluiters.

Algemeen

Nummer
FG1
Bedrijfstak
Bedrijfshallen
Activiteit
In werking hebben van een stoominstallatie, niet zijnde stookinstallatie
isolatie-stoomleidingen-en-appendages-2

Toepasbaarheid

Isolatie om stoom- en condensaatleidingen en/of stoomafsluiters ontbreekt. Isoleer deze machines niet als leverancier een goede werking van het proces niet meer garandeert (bijvoorbeeld thermische condenspotten).

Beschrijving

Geïsoleerde stoomafsluiters besparen op de stookkosten. Er gaat minder warmte verloren omdat het niet meer via de afsluiters de ruimte in gaat. De stoomketel hoeft minder warmte op te wekken voor eenzelfde stoomproductie. Dit is de energiebesparing.

Slecht of niet geïsoleerde stoomafsluiters hebben veel warmteverlies wat zorgt voor een lagere temperatuur op het afgiftepunt va het stoomsysteem. Om dit te compenseren moet de stoomdruk en temperatuur hoger zijn (dit volgt uit de algemene gaswet). Wanneer het complete stoomsysteem goede isolatie heeft, kan de stoomdruk en temperatuur lager zijn dan bij een slecht geïsoleerd systeem. Door de isolatie verminderen de warmteverliezen en verbetert het ketelrendement.

De isolatie om een stoomafsluiter is vaak een matras, steenwol of glaswol.  Deze isolatie heeft een grijze of zilveren kleur en heeft een rijgkoord of klittenband zodat het verwijderen en opnieuw aanbrengen makkelijk gaat.  Voorgevormde isolatiestukken zijn ook mogelijk.

Een andere methode is het plaatsen van een met steenwol of glaswol gevulde aluminium of roestvaststalen mantel om de leidingen, stoomafsluiters, appendages en flenzen. Steenwol en glaswol zijn bestand tegen de hoge temperaturen van de stoom.

Isolatiemateriaal kan zelf worden aangebracht. Het bedrijf kan dit ook door een andere partij laten doen.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de stoominstallatie:

  • Periodiek controleren op en herstellen van lekkages bij condenspotten (stoom wordt doorgelaten en niet alleen condensaat).
  • Periodiek controleren op en herstellen van stoom- en condensaatlekkages in de stoominstallatie.
  • Verlagen stoomdruk op basis van de gebuiker die de hoogste druk vraagt.
  • Verlagen stoomdruk buiten bedrijfstijden.
  • Afsluiten van ongebruikte stoomleidingen.
  • Periodiek controleren van de economiser en de rookgascondensor op vervuiling.
  • Periodiek analyseren van de waterkwaliteit van het water waarmee de ketel wordt gevoed.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van leidingen, appendages en installaties in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal  (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).

Rendementsverlies van de warmtewisselaars beperken:

  • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170000 m3 per jaar. Bedrijfstijd stoominstallatie is minimaal 1800 vollasturen per jaar.

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.