FG3b-Centrifugaal bevochtiging toepassen.

Algemeen

Nummer
FG3
Bedrijfstak
Bedrijfshallen
Activiteit
In werking hebben van een stoominstallatie, niet zijnde stookinstallatie

Toepasbaarheid

Elektrische stoombevochtiging is aanwezig.

De verwarmingscapaciteit van de naverwarming dient voldoende capaciteit te hebben

Beschrijving

In lucht zit waterdamp. De hoeveelheid hangt af van een aantal zaken. Meestal zit in warme lucht meer vocht dan in koude lucht. Droge lucht voelt niet fijn voor de mens. Daarom wordt lucht bevochtigd.

Traditioneel vindt de bevochtiging plaats met stoombevochtigers. Deze koken water en mengen de vrijkomende stoom met de (ingaande-) ruimtelucht. Deze manier van bevochtigen kost veel energie omdat het water tot het kookpunt komt door een elektrisch verwarmingselement.

Een andere manier voor de stoombevochtiger is de centrifugaal bevochtiger. Deze bevochtiger zuigt lucht aan via het luchtaanzuigrooster. Als de luchtvochtigheid te laag is, dan gaat vanuit het waterreservoir water in de centrifuge. Door het ronddraaien van de centrifuge (centrifugaalkracht) slingeren waterdruppels naar buiten. Ze gaan door de gaatjes in de wand van de centrifuge naar de luchtbevochtigingskamers. Door gebruik te maken van de kracht van de centrifuge, persen de deeltjes zich door de filters, waaroor ze steeds kleiner worden. Zo vernevelen ze in de ruimte.

Een motor drijft de centrifuge aan. Dit is een energiezuinigere manier van bevochtigen dan water met een elektrisch verwarmingselement tot het kookpunt brengen.

Deze manier van bevochtigen heet adiabatische bevochtiging. Dat betekent dat de bevochtiger gebruik maakt van warmte uit de omgevingslucht om de druppels te verdampen. De lucht koelt af door de verdamping van het water. Om de ruimte op temperatuur te houden moet extra warmte worden toegevoerd. Toch bespaart deze manier van bevochtigen energie. De centrale verwarming is namelijk energiezuiniger dan de opwekking van elektriciteit voor het verwarmingselement van de stoombevochtiger.

De luchtbevochtiger heeft vaak een cilindrische vorm en staat op een standaard of is hoog in de ruimte geplaatst. Ook is vaak het filter zichtbaar. Het filter zit dan in een raster van  metaal of kunststof.

In de zomer geeft deze manier van bevochtigen een prettige koeling.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de stoominstallatie:

  • Periodiek controleren op en herstellen van lekkages bij condenspotten (stoom wordt doorgelaten en niet alleen condensaat).
  • Periodiek controleren op en herstellen van stoom- en condensaatlekkages in de stoominstallatie.
  • Verlagen stoomdruk op basis van de gebuiker die de hoogste druk vraagt.
  • Verlagen stoomdruk buiten bedrijfstijden.
  • Afsluiten van ongebruikte stoomleidingen.
  • Periodiek controleren van de economiser en de rookgascondensor op vervuiling.
  • Periodiek analyseren van de waterkwaliteit van het water waarmee de ketel wordt gevoed.

Controleren instellen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van isolatiemateriaal van leidingen, appendages en installaties in onverwarmde ruimten:

  • Periodiek het isolatiemateriaal controleren op en het herstellen van beschadigingen van het isolatiemateriaal  (van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties en koelinstallaties met bijhorende leidingen en appendages).

Rendementsverlies van de warmtewisselaars beperken:

  • Periodiek controleren en schoonmaken van de warmtewisselaars.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.