FH1a-Centraal printen en kopiëren.

Algemeen

Nummer
FH1
Bedrijfstak
Bedrijfshallen
Activiteit
Gebruiken van informatie- en communicatietechnologie
centrale-printer-1
centrale-printer-2
centrale-printer-3

Toepasbaarheid

Minimaal 10 lokale printers en/of kopieermachines zijn aanwezig.

Beschrijving

Een printer en een kopieermachine gebruiken in de stand-by en slaapstand energie. Dit is bijvoorbeeld voor het warm houden van onderdelen of voor de elektronica.

Het is energiezuiniger om meer lokale printers en/of kopieermachines voor de werkplekken te vervangen door één centrale printer en/of kopieermachine. Een grote printer en/of kopieermachine gebruikt wel meer energie dan één kleine, maar minder dan tien kleine apparaten.

De centrale printer en/of kopieermachine heeft ook de functies van de te vervangen lokale apparaten. Bijvoorbeeld dubbelzijdig printen en/of kopiëren en/of nieten.

De loop naar de centrale printer en/of kopieermachine en het toepassen van een toegangscode kan een gebruiker bewust maken om minder te printen en/of te kopiëren. In dat geval is er ook een besparing op papier en inkt.

In geval van een centrale machine staat er één printer en/of één kopieermachine voor een afdeling. Vele kleinere printers zijn dan niet meer aanwezig.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van apparatuur, machines, installaties en computers:

  • Buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan
  • Periodiek de temperatuur- en tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren
  • Borgen van de goede werking van apparatuur, machinerie en installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten)
  • Uitvoeren van preventief onderhoud

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.