FA5a-Weersvoorspellende regeling toepassen

Algemeen

Nummer
FA5
Bedrijfstak
Detailhandel
Activiteit
In werking hebben van een stookinstallatie (emissies naar de lucht)

Toepasbaarheid

Weersvoorspellende regeling ontbreekt.

Met internet verbonden gebouwbeheersysteem (GBS) is aanwezig.

Beschrijving

Een traditioneel gebouwbeheersysteem bepaalt op basis van de actuele buitentemperatuur en binnentemperatuur de benodigde temperatuur van het cv-water. Als het in de ochtend koud is, zal het gebouwbeheersysteem de ketel op een hoge temperatuur regelen en wordt het gebouw snel naar de ingestelde binnentemperatuur verwarmd. Maar als het overdag vervolgens buiten warm wordt, is het in het gebouw warmer dan beoogd.

Een gebouwbeheersysteem met weersvoorspelling houdt rekening met de weersverwachting. Als het overdag warmer wordt, door bijvoorbeeld zonneschijn, zal het gebouwbeheersysteem hiermee rekening houden door de verwarming tijdig minder hoog te zetten, zodat het niet warmer wordt dan de ingestelde temperatuur.

Door afstemming op de weersverwachting is er jaarlijks circa 4% besparing mogelijk op het gasverbruik van de verwarmingsinstallatie.

In de besturingskast is hardware aanwezig waarop de weersverwachting binnenkomt. De hardware van de weersvoorspelling is gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. Meteogegevens zijn op postcodeniveau via een internetaansluiting beschikbaar.  Om deze data te verkrijgen is een abonnement nodig. In het gebouwbeheersysteem zijn instellingen op te geven voor de voorspellende regeling. De interface van het gebouwbeheersysteem bevindt zich niet op een vaste locatie en is er vaak een extra interface ofwel terminal bij de luchtbehandelingskast en of ketel geplaatst. Andere gebouwbeheersystemen zijn via het internet te bereiken.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van apparatuur, machines, installaties en computers:

  • buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan
  • periodiek de temperatuur- en tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren
  • borgen van de goede werking van apparatuur, machinerie en installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten)
  • uitvoeren van preventief onderhoud

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.