1-Isolatie om ventilatiekanalen aanbrengen

Algemeen

Nummer
GB3
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
Ventileren van de ruimte

Toepasbaarheid

Isolatie om ventilatiekanalen ontbreekt.

Luchttoevoerkanalen en/of afzuigkanalen zijn verbonden met een recirculatie- of warmteterugwinsystemen.

Temperatuur kanaal is minimaal 10°C hoger dan omgevingstemperatuur.

Beschrijving

Via het ventilatiekanaal gaat de warme lucht van binnen naar buiten. Via een ander ventilatiekanaal komt koude lucht van buiten naar binnen. Een warmtewisselaar verwarmt vaak eerst de binnentredende koude lucht. De opgewarmde lucht gaat vervolgens naar de plaats waar deze nodig is.

Ventilatiekanalen voeren vaak door onverwarmde ruimtes (waar de warmte niet nodig is). Bovendien bevinden ze zich meestal hoog in de ruimte en stijgt de warmte op waar het verloren gaat. Warmte is immers nodig op de vloer waar de mensen zich bevinden.

Door de ventilatiekanalen te isoleren gaat de warmte niet verloren en kan deze ingezet worden waar de warmte nodig is. De stookinstallatie hoeft minder warmte toe te voeren en dus minder brandstof te verstoken. Dit is de energiebesparing.

Door warmteverlies in het ventilatiekanaal, is er minder warmte over voor de te verwarmen ruimte. De stookinstallatie moet hierdoor harder werken en heeft een hoger gasverbruik.

Het isoleren van de koude-luchtkanalen van het ventilatiesysteem is ook interessant om afkoeling van de ruimte te voorkomen.

Isolatie bij ventilatiekanalen is vaak te herkennen aan de dikke rollen steenwol met een zilverkleurige afwerking.

Isolatiemateriaal is vanwege de hoogte soms lastig aan te brengen. Een externe partij kan dit op zich nemen, maar in eigen beheer is ook mogelijk.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja, als de jaarlijkse bedrijfstijd minimaal 700 uur is.

Natuurlijk moment: Ja, als de jaarlijkse bedrijfstijd minimaal 1.500 uur is