Thermostatische radiatorkranen en ruimtethermostaten toepassen.

Algemeen

Nummer
GC2
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
Verwarmen van de ruimte

Toepasbaarheid

Individuele naregelingen in ruimten ontbreken.

Beschrijving

Energie is te besparen door de ruimtes op een lagere temperatuur te brengen. De stookinstallatie werkt dan op een lager vermogen, waardoor het gasverbruik lager is.

Een centrale cv-regeling (met de bijbehorende instelmogelijkheden) regelt de temperatuur in het hele gebouw. De centrale regeling kan niet aan de individuele behoefte van iedere ruimte voldoen. Door de toepassing van radiatorkranen en/of ruimtethermostaten kan de temperatuur in de individuele ruimtes worden aangepast op de actuele vraag.

Thermostatische radiatorkraan

Met een thermostaatkraan op de radiator is te voorkomen dat de ruimtetemperatuur te hoog wordt. Een element ‘voelt’ de temperatuur in de kamer en regelt de opening om de gewenste temperatuur te bereiken. De thermostaatkraan voorkomt een te hoge ruimtetemperatuur (en voorkomt daardoor een koelbehoefte,waardoor men bijvoorbeeld ramen open zet). Een thermostatische radiatorkraan is een naregeling van de temperatuur in een vertrek. Dit kan nodig zijn, omdat er in een vertrek geen thermostaat aanwezig is of omdat bijvoorbeeld de zoninstraling per vertrek varieert.

Thermostatische radiatorkranen zijn toepasbaar bij radiatoren. De thermostatische radiatorkraan is vaak uitgevoerd als een grote radiatorknop met de standen van 1 tot en met 5 en een ‘vorstbeveiligingsstand’. Er zijn verschillende soorten thermostatische radiatorafsluiters: met een ingebouwde voeler, voeler op afstand, voeler en instelmogelijkheid op afstand, eigen tijdklok en 'vandaalbestendige' knoppen.

Thermostaatkranen hoeven niet toegepast te worden in ruimtes met een ruimtethermostaat. Dit, omdat de thermostaat de temperatuur al regelt.

Ruimtethermostaat

Een ruimtethermostaat voorkomt een te hoge ruimtetemperatuur. Een element ‘voelt’ de temperatuur in de kamer en regelt de warm-water doorstroming om de gewenste temperatuur te bereiken. De ruimtetemperatuur wordt zo niet te hoog en er ontstaat geen koelbehoefte. Een ruimtethermostaat regelt de temperatuur in een vertrek na.

In de ruimte met de thermostaat mogen geen thermostatische radiatorkranen zijn geplaatst. Dit, omdat de thermostaat de temperatuur al regelt. Een extra thermostatische radiatorkraan is dan dubbelop.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170.000 m3  per jaar.

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.