1-Ledlampen in bestaande armaturen toepassen.

Algemeen

Nummer
GD6
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
In werking hebben van een ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie

Toepasbaarheid

Gloei-, halogeen- en/of neonlampen zijn aanwezig.

Technische staat van de bestaande armaturen is volgens de installateur voldoende.

Beschrijving

LED staat voor Licht Emitterende Diodes. Ledlampen zijn bijna niet meer te onderscheiden van conventionele verlichting, omdat ze vaak een melkwitte afscherming hebben. Als reclameverlichting zijn ze vaak uitgevoerd als ledbuizen of spotjes.

Het toepassen van armaturen met ledlampen heeft de onderstaande voordelen:

  • hogere levensduur van de lamp;
  • een snelle inschakeling zonder stroboscopisch effect;
  • lager elektriciteitsverbruik;
  • lagere onderhoudskosten;
  • geen elektriciteitsverbruik bij een defecte lamp (wordt direct uitgeschakeld);
  • trilling- en schokbestendig.

Ledlampen hebben minder vermogen nodig voor dezelfde lichtopbrengst. Hierdoor is minder stroom nodig en wordt de lamp minder warm, zo wordt er energie bespaard.

De aandacht van de mens gaat altijd uit naar die plekken waar de lichtsterkste het hoogst is. Hierdoor is reclameverlichting vaak sterk geconcentreerd of gericht. Gloeilampen, halogeenverlichting en conventionele langwerpige fluorescentielampen zijn geen goede keuze voor reclameverlichting door de lage energie-inefficiëntie van deze lampen. Gloeilampen mogen sinds 2012 niet meer in de handel worden gebracht. Vanaf 2018 geldt dit ook voor halogeenlampen.

Reclameverlichting wordt vaak toegepast in lichtbakken (dak-, gevel- en zuilopstellingen) en als aangelichte reclameborden. Vaak gaat het om verlichte logo's, namen van bedrijven, organisaties en (aanbiedingen van) producten.

In de oorspronkelijke situatie vindt verlichting plaats met gloeilampen, halogeenlampen of conventionele langwerpige fluorescentielampen.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja Natuurlijk moment: Ja.