1-Aanwezigheidschakelingen toepassen.

Algemeen

Nummer
GD7
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
In werking hebben van een ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie

Toepasbaarheid

Aanwezigheidschakelingen in magazijnen en opslagruimten ontbreken.

Verlichting is apart schakelbaar per (deel van de) ruimte.

Beschrijving

Een aanwezigheidssensor is te herkennen aan de sensor die in het plafond (vaak rond en centraal) of aan de muur (vaak in een vierkante behuizing in een hoek) is aangebracht. Vaak blijft de verlichting in opslagruimten en magazijnen onnodig branden ondanks het incidentele gebruik van de ruimten. Verschillende technieken zijn beschikbaar die automatisch de (kunstmatige) verlichting kunnen schakelen op basis van beweging. Aanwezigheid schakeling van (kunstmatige) verlichting verlaagt het aantal branduren van verlichting. Dit is de energiebesparing.

De sensoren zijn als plafond- of wanduitvoering beschikbaar en kunnen per armatuur of een groep armaturen worden toegepast. In grotere ruimten is de verlichting veelal in delen schakelbaar (bijvoorbeeld per licht stramien en in magazijnen per gangpad). Beschikbare uitvoeringen zijn:

  • infrarood (IR) sensoren signaleren de (kleinste) schommelingen in de menselijke warmtestraling bij aanwezigheid of afwezigheid. Sensoren kunnen de bewegingen loodrecht of radiaal ten opzichte van de sensor herkennen;
  • akoestische sensoren signaleren een veranderde (werk-)omgeving op basis van echoverandering.

Sensoren voor armaturen die in vochtige ruimten zijn geïnstalleerd moeten (net als het armatuur) in “spatwaterdichte” uitvoering (IP X4) zijn uitgevoerd.

Financiële aspecten

Geïnstalleerd vermogen per verlichtingsgroep is minimaal 0,42 kW.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.