1-Nieuwe armaturen met ledlampen toepassen.

Algemeen

Nummer
GD9
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
In werking hebben van een ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie

Toepasbaarheid

Conventionele armaturen met langwerpige fluorescentielampen (TL) zijn aanwezig.

Beschrijving

Vluchtwegaanduidingen zijn noodverlichtingsarmaturen die vluchtwegen en uitgangen voor het verlaten van een gebouw aanduiden. Deze armaturen zijn voorzien van een pictogram en moeten permanent branden.

LED staat voor Licht Emitterende Diodes. Ledlampen zijn bijna niet meer te onderscheiden van conventionele verlichting, omdat ze vaak een melkwitte afscherming hebben. Als vluchtwegaanduiding zijn ze vaak uitgevoerd als ledpaneeltjes die het bordje van binnenuit aanlichten.

Bij nieuwe armaturen zijn de ledlampen vaak geïntegreerd en niet vervangbaar omdat de levensduur van de lamp veel langer is dan bij conventionele verlichting.

Vluchtwegaanduiding (transparantverlichting) met pictogrammen moet volgens wettelijke voorschriften altijd goed zichtbaar zijn en moet branden tijdens aanwezigheid van personen. De noodverlichting moet voldoen aan NEN-EN 1838.

Het toepassen van armaturen met ledlampen heeft de onderstaande voordelen:

  • langere levensduur van de lamp;
  • een snelle inschakeling zonder stroboscopisch effect;
  • lager elektriciteitsverbruik;
  • lagere onderhoudskosten;
  • geen elektriciteitsverbruik bij een defecte lamp (wordt direct uitgeschakeld);
  • trilling- en schokbestendig.

Ledlampen hebben minder vermogen nodig voor dezelfde lichtopbrengst. Hierdoor is minder stroom nodig en wordt de lamp minder warm, zo wordt er energie bespaard.

De nieuwe armaturen zijn ontworpen voor de ledlamp. Het rendement van deze armaturen is beter. Het rendement van de armaturen heeft invloed op het totale rendement. Het armatuurrendement beïnvloedt dus het totale verlichtingsrendement.

In een conventioneel armatuur voor vluchtwegaanduiding dat continu brandt, moet ieder jaar de lichtbron worden vervangen. Ledverlichting bespaart dus op onderhoud en vervangingskosten.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Nee.

Natuurlijk moment: Ja.