1a-Pompregeling op centrale pomp van koelwatervoorziening (veelal in ringleiding) én thermostaat op retourleiding toepassen.

Algemeen

Nummer
FC1
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
In werking hebben van een koelinstallatie

Toepasbaarheid

Hoeveelheid koelwater wordt niet geregeld.

Centraal koelsysteem is aanwezig.

Er is een gescheiden matrijs- en oliekoelsysteem.

Beschrijving

Bij het spuitgiet- en extrusieproces stollen de gespoten kunststof producten sneller door actieve koeling toe te passen. In veel gevallen wordt hiervoor een centraal koelsysteem toegepast, bestaand uit één of meerdere centraal opgestelde koelmachines een koelwaternet met daarin één of meerdere circulatiepompen. Bij een centraal koelsysteem zijn meerdere spuitgiet- of extrusiemachines op het koelwaternet aangesloten.

De hoogte van de koudevraag is afhankelijk van het aantal machines dat in gebruik is, het type materiaal en de grootte van het product. Bij het continue rondpompen van het maximale debiet wordt vaak meer koelwater rondgepompt dan nodig is. Dit betekent dat de centrale pompen meer elektriciteit verbruiken dan nodig.

Door het toepassen van een pompregeling, wordt het koelwaterdebiet geregeld op basis van de temperatuur in de retourleiding. De thermostaat is geplaatst in deze retourleiding. Door middel van de pompregeling wordt het elektriciteitsverbruik van de koelwaterpompen gereduceerd.

Financiële aspecten

Temperatuurverschil tussen aanvoer- en retourkoelwater is meer dan 5°C.

Elektriciteitsverbruik van te koelen machines is meer dan 400.000 kWh per jaar.

Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.