1-Frequentieregeling op koelwaterpomp toepassen.

Algemeen

Nummer
FC2
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
In werking hebben van een koelinstallatie

Toepasbaarheid

Ongeregelde koelwaterpomp met asynchrone motor is aanwezig in centraal koelwatersysteem met een wisselende koelvraag.
Regelingen op temperatuurverschil en/of druk is mogelijk.

Beschrijving

Frequentieregeling op koelwaterpompen is een techniek die ervoor zorgt dat het debiet van de koelwaterpompen voor ovenwandkoeling van kroesovens automatisch is te regelen op basis van de koudebehoefte.

De kroesoven smelt metalen om ze in vormen te kunnen gieten. Voor het smelten van metalen zijn hele hoge temperaturen nodig. Soms wel tot 1.300°C. Een oven is met vuurvaste materialen uitgevoerd om deze hoge temperaturen te kunnen weerstaan. Ovenwandkoeling is bij een kroesoven nodig voor een lange levensduur van het vuurvaste materiaal.

De koeling vindt plaats door twee parallel uitgevoerde frequentie gestuurde pompen meestal op basis van druk. Door de regeling op druk koelt het koelsysteem meer dan nodig is. Bij het sturen op koelbehoefte houden de frequentieregelaars de druk op peil, zodat een constante doorstroming van de koelmantel is gegarandeerd.

Door op de retourtemperatuur van het koelwater te sturen hoeft er minder koelwater te worden rondgepompt. De energiebesparing is 50% op het elektriciteitsverbruik van de pompen.

Een frequentieregelaar is zichtbaar in de vorm van een grijs of zwart kastje op of nabij de motor. De frequentieregelaar kan ook in een regelkast zijn gemonteerd.

Financiële aspecten

Bedrijfstijd koelwaterpomp is minimaal 2500 uur per jaar.
Zelfstandig moment: Nee. Natuurlijk moment: Ja.