1-Decentrale blowers toepassen.

Algemeen

Nummer
FD6
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
In werking hebben van een persluchtinstallatie

Toepasbaarheid

Blazen gebeurt met perslucht van circa 7 bar(o).
Blazen met circa 1 bar(o) is mogelijk.
Geen aanpassingen aan proces voor blazen met groter volume lucht.
Blower is dichtbij de toepassing te plaatsen.

Beschrijving

Een blower bestaat uit een gesloten behuizing met open metalen rooster als aanzuigopening. Een rotor zuigt lucht aan. De lucht wordt met lichte overdruk naar de drukzijde van de blower gevoerd. Van hieruit wordt de lucht uitgeblazen in een kanaal.

Blowers worden als alternatief gebruikt voor droogsystemen op basis van perslucht. Voor het schoon of droogblazen volstaat lucht met een lagere druk. Doordat de lucht slechts beperkt gecomprimeerd wordt, heeft een blower een lager energieverbruik. Bijkomend voordeel van een blower is dat deze minder onderhoud nodig heeft, de geluidshinder minder is dan bij conventionele persluchtsystemen en dat de blowerlucht olievrije is.

Blowers kunnen zowel warme als koude lucht uitblazen.

Een blower voedt het luchtmes droogsysteem met lucht. De lucht wordt op druk gebracht en ontsnapt vervolgens via smalle gleuven met de juiste snelheid om producten droog te blazen.

De lucht wordt met hoge snelheid maar met een lage druk uitgeblazen. Het luchtmes droogsysteem is geschikt voor het drogen van diverse producten.

Blowerlucht wordt toegepast voor o.a. het schoon- en droogblazen van producten op transportbanden, drogen en afblazen van blikjes, PET flessen, glazen flessen, vaten, kratten, pallets, potten en gelabelde flessen, vlees, fruit, groente, kazen en verpakkingen.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja, als het jaarlijks elektriciteitsverbruik minder dan 10 miljoen kWh bedraagt.
Natuurlijk moment: Ja.