1-Luchtkanaal en ventilator toepassen.

Algemeen

Nummer
PA3
Bedrijfstak
Rubber- en kunstofindustrie
Activiteit
Verwerken van rubber of thermoplastisch kunststof

Toepasbaarheid

Warme lucht van folieblazen wordt naar buiten afgevoerd.

Er is geen gebruik van geurafgevende additieven (bijvoorbeeld styreen of acryl).

Beschrijving

De benutting van restwarmte is te herkennen aan een luchtkanaal, tussen de extrusie- of spuitgiethal en de productieruimte of magazijn.

Een voorbeeld is de productie van folie door middel van extrusie. De folie moet bij het blazen afkoelen voordat deze opgerold wordt. Bij het koelen geeft de folie de warmte af aan de lucht in de extrusiehal. Deze warme lucht wordt naar buiten afgevoerd. De warmte in deze lucht is terug te winnen en nuttig in te zetten door de warme lucht met een ventilator en een luchtkanaal naar een andere ruimte, bijvoorbeeld een productiehal of magazijn, te blazen. De productiehal of het magazijn worden namelijk anders (geheel) verwarmd door een afzonderlijke warmtebron die meestal met aardgas wordt gestookt. De warmteterugwinning is in de winter en zomer te regelen door het aan/uitschakelen van de ventilator of door een klep in het luchtkanaal te om te schakelen en de lucht in de zomer via een ander kanaal naar buiten af te blazen. De energiebesparing wordt bereikt door de warmte (aardgas)die niet meer nodig is voor de ruimteverwarming van de productiehal of het magazijn.

Financiële aspecten

Afstand extrusiehal (folieblazen) tot productieruimte of magazijn is minder dan 50 meter.

Bouwtechnisch gezien moet er een directe verbinding mogelijk zijn tussen productieruimte of magazijn en extrusiehal (folieblazen).

Zelfstandig moment: Ja. Natuurlijk moment: Ja.