GC3a-Thermostatische radiatorkranen toepassen

Algemeen

Nummer
GC3
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
Verwarmen van een ruimte

Toepasbaarheid

Individuele naregeling in verblijfsruimten met radiatoren of verwarmingsgroepen ontbreekt.

Beschrijving

De thermostatische radiatorkraan is een techniek die de temperatuur per ruimte naregelt. De maatregel is toepasbaar in ruimtes en bedrijfshallen waarbij naregeling per ruimte gewenst is.

Energie is te besparen door de ruimtes op een lagere temperatuur te brengen. De stookinstallatie werkt dan op een lager vermogen waardoor het gasverbruik lager is.

Met een thermostaatkraan op de radiator is te voorkomen dat de ruimtetemperatuur te hoog wordt. Een element ‘voelt’ de temperatuur in de kamer en regelt de opening om de gewenste temperatuur te bereiken. De thermostaatkraan voorkomt een te hoge ruimtetemperatuur (en voorkomt daardoor een koelbehoefte,waardoor men bijvoorbeeld ramen open zet). Een thermostatische radiatorkraan is een naregeling van de temperatuur in een vertrek. Dit kan nodig zijn, omdat er in een vertrek geen thermostaat aanwezig is of omdat bijvoorbeeld de zoninstraling per vertrek varieert.

Thermostatische radiatorkranen zijn toepasbaar bij radiatoren. De thermostatische radiatorkraan is vaak uitgevoerd als een grote radiatorknop met de standen van 1 tot en met 5 en een ‘vorstbeveiligingsstand’. Er zijn verschillende soorten thermostatische radiatorafsluiters: met een ingebouwde voeler, voeler op afstand, voeler en instelmogelijkheid op afstand, eigen tijdklok en 'vandaalbestendige' knoppen.

Thermostaatkranen hoeven niet toegepast te worden in ruimtes met een ruimtethermostaat. Dit, omdat de thermostaat de temperatuur al regelt.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.