GD2b-Metaalhalogenidelampen in bestaande armaturen toepassen

Algemeen

Nummer
GD2
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie

Toepasbaarheid

Hogedrukkwiklampen zijn aanwezig in een bedrijfshal.

Beschrijving

Metaalhalogenidelampen worden ook wel metaalhalidelampen of metaal halogeenlampen genoemd. Het zijn de opvolgers van hogedrukkwiklampen. De koop en verkoop van hoge druk kwiklampen is per 13 april 2015 wettelijk verboden.

Metaalhalogenidelampen zijn geschikt voor hallen of grote complexen waar een hoge verlichtingssterkte nodig is waar de verlichting lange tijd moet branden. Er zijn metaalhalogenidelampen met keramische brander en metaalhalogenidelampen met kwartsbrander.

Metaalhalogenidelampen zijn hogedrukgasontladingslampen, gevuld met onder andere metaalhalogeniden en kleine hoeveelheden kwik. Metaalhalogenidelampen zijn relatief compact. De lamp bestaat uit een binnenballon van kwartsglas of keramiek, bijvoorbeeld aluminiumoxide. Hierin vindt de eigenlijke gasontlading plaats. Een buitenballon van glas vormt de bescherming en absorbeert de UV-straling van de gasontlading, die door de binnenballon wordt doorgelaten.

Metaalhalogenide-lampen functioneren onder hoge druk en hoge temperatuur. Er zijn speciale armaturen nodig om de lampen veilig te kunnen gebruiken.

Metaalhalogenidelampen zijn beschikbaar in veel vermogens en hebben een rendement van 60 tot circa 100 lumen/Watt. Dit is vergelijkbaar met de nieuwste generatie TL-lampen, maar minder dan ledverlichting bij een levensduur tot 20.000 branduren. De lichtopbrengst daalt tot zo’n 50% in de loop van de tijd. Elektronische voorschakelapparatuur beperkt het verlies van lichtopbrengst, zodat aan het eind van het productleven nog ongeveer 75%-80% lichtopbrengst resteert.

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk  moment: Ja.