GD10b-Tijdschakelaars toepassen

Algemeen

Nummer
GD10
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van ruimte- en buitenverlichtingsinstallatie

Toepasbaarheid

Automatische aan- en uitschakeling ontbreekt.

Buitenverlichting (niet zijnde reclame- of noodverlichting) is overdag en/of buiten openingstijden tussen 23.00 en 06.00 uur aan.

Aanvullend een bewegingssensor toepassen is mogelijk als sprake is van schrikverlichting in verband met veiligheid.

Beschrijving

Een tijdschakelaar is een (analoog of digitaal) elektrisch onderdeel in de centrale elektrische besturingskast per bouwdeel en/of per verdieping. Deze schakelaar kan ook in een gebouwbeheersysteem zijn geplaatst.

De buitenverlichting brandt vaak buiten werktijd om inbraak of vandalisme te voorkomen of om gebouwen aan te lichten. Hiervoor is de buitenverlichting buiten werktijd continu ingeschakeld (en soms ook onbewust overdag).

Met een schakelklok is het mogelijk om ook in de avond- of nachtperiode de buitenverlichting volledig uit te schakelen. Er zijn astronomische tijdschakelaars beschikbaar die ‘automatisch’ rekening houden met de wintertijd, zomertijd en de schrikkeljaren. Het toepassen van een (astronomische) tijdschakelaar leent zich goed voor buitenverlichting waarmee gebouwen worden aangelicht en daar waar verlichting niet voor preventie wordt ingezet.

Financiële aspecten

Geïnstalleerd vermogen per schakeling is minimaal 0,4 kW.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.