FA3a-Weersafhankelijke regelingen toepassen

Algemeen

Nummer
FA3
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een stookinstallatie (emissies naar de lucht)

Toepasbaarheid

Weersafhankelijke regeling ontbreekt op cv-groepen met hogetemperatuurverwarming van kantoor.

Weersafhankelijke regeling toepassen op cv-groepen als dit op ketels onmogelijk is door warmtapwatervoorzieningen.

Beschrijving

Een weersafhankelijke regeling regelt automatisch de aanvoertemperatuur van het cv-water op basis van de buitentemperatuur. Een weersafhankelijke regeling is geplaatst in een behuizing in de technische ruimte (of stookruimte). Deze regeling kan ook in een gebouwbeheersysteem of in een optimaliserende regeling zijn geïntegreerd. Dit is te herkennen aan een buitenvoeler in een behuizing (zoals een kleine kast) aan de buitengevel. Vaak aan de noord- of noordoostgevel.

De warmtebehoefte in het gebouw is afhankelijk van de buitentemperatuur. Bij lage buitentemperaturen (in de winterperiode) is het noodzakelijk dat het cv-water voldoende warmte heeft om aan de werkruimten af te geven (bijvoorbeeld via radiatoren). Bij hogere buitentemperaturen (in de zomerperiode) volstaat een lagere cv-watertemperatuur voor de benodigde warmtebehoefte.

De energiebesparing van de weersafhankelijke regeling zit in het verlagen van de temperatuur van het cv-water als de warmte niet nodig is. Dit scheelt gasverbruik.

De weersafhankelijke regeling draagt bij aan een hoger comfort in de ruimten. Met cv-water van 90 °C en een buitentemperatuur van 15 °C is het snel te warm in een gebouw.

Een hoogrendementsketel (bijvoorbeeld de HR107-ketel) heeft een hoger rendement bij een cv-watertemperatuur die lager is dan 55 °C. Zo heeft bijvoorbeeld een HR-ketel bij een cv-watertemperatuur van 90 °C een rendement dat tot wel 12% lager kan zijn dan bij een cv-watertemperatuur van 45 °C.

Bij grotere gebouwen (groter dan 500 m² vloeroppervlak) is het gebouw vaak opgedeeld in meerdere cv-groepen ook wel secundaire groepen genoemd. Dit om in elk gebouwdeel via maatwerk een behaaglijk klimaat te realiseren. Als de primaire groep een weersafhankelijke regeling heeft, dan zijn automatisch ook de secundaire groepen weersafhankelijk geregeld. Als de warmtebehoefte van de ruimtes verschilt, dan is het wenselijk om per secundaire groep een weersafhankelijke regeling te plaatsen.

De primaire groep is de aanvoer- en retourleiding van de ketel naar de aanvoerverdeler en retourverzamelaar. De aanvoerverdeler verdeelt het opgewarmde water over de secundaire groepen. De retourverzamelaar verzamelt het afgekoelde cv-water van de secundaire groepen. Daarna gaat het water (in de retourleiding van de primaire groep) weer terug naar de cv-ketel.

Doelmatig beheer en onderhoud

Doelmatige werking en gebruik van apparatuur, machines, installaties en computers:

  • buiten bedrijfstijden apparatuur, machinerie en installaties uitschakelen die onnodig aanstaan
  • periodiek de temperatuur- en tijdinstellingen controleren en waar nodig herprogrammeren
  • borgen van de goede werking van apparatuur, machinerie en installaties die passen bij een juist gebruik (overeenkomstig de ontwerpuitgangspunten)
  • uitvoeren van preventief onderhoud

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.