FA5a-Gasgestookte hoogrendementsboiler (HR-boiler) toepassen

Algemeen

Nummer
FA5
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking hebben van een stookinstallatie (emissies naar de lucht)

Toepasbaarheid

Conventionele gasgestookte boiler is aanwezig.

Beschrijving

Een HR-boiler is een techniek voor het energiezuinig opwekken van warm tapwater. Een HR-boiler is te herkennen aan een afvoerleiding voor condenswater.

Bij de verbranding van aardgas ontstaan rookgassen met waterdamp die warmte bevatten. Een HR-boiler is zo ontworpen dat de toevoer van koud water langs de warme rookgassen stroomt. Een HR-boiler haalt extra warmte uit de rookgassen door condensatie van de aanwezige waterdamp in die rookgassen. Hierdoor komt tot wel 10% extra warmte vrij ten opzichte van een conventionele boiler. Het koude water neemt deze (extra) warmte uit de waterdamp op waardoor minder aardgas nodig is voor dezelfde hoeveelheid warm tapwater. Dit is de energiebesparing.

Een HR-ketel heeft een modulerende brander regeling. De modulerende regeling past het vermogen van de ketel aan de warmtebehoefte aan. Als er veel warmte nodig is, werkt de brander voluit. Als de ruimte op temperatuur is, gaat de brander op een lager vermogen werken. De verwarming van de ruimte gebeurt op deze manier gelijkmatiger. Deze wijze van verwarmen bespaart energie door het verminderen van opstartverliezen in de ketel. Ook zorgt de modulerende regeling voor een lagere retourtemperatuur waardoor de warmteterugwinning via condensatie van de rookgassen hoger is. Daarnaast gaat de installatie langer mee, omdat er minder grote temperatuurverschillen zijn.

Doelmatig beheer en onderhoud

Controleren instellingen en het borgen van een doelmatige werking en gebruik van de warmteopwekking:

  • controleren instellingen bedrijfstijden
  • controleren instellingen stookgrenzen (afstellen op warmtebehoefte)
  • controleren instellingen stooklijnen (afstellen op warmtebehoefte)
  • controleren betrouwbaarheid binnen- en buitenvoelers (ijken sensoren)
  • controleren of binnen- en buitenvoelers op een representatieve plek zijn geïnstalleerd (hermonteren/-installeren voelers)
  • controleren temperatuurinstellingen stookinstallatie voor buiten bedrijfstijden (nachtverlaging)
  • periodiek onderhouden van de stookinstallatie
  • verlagen instellingen temperatuur van het tapwater tot minimaal 60 oC
  • controleren retourwatertemperatuur na distributie en warmte-afgifte

Financiële aspecten

Zelfstandig moment: Ja, als aardgasverbruik minder is dan 170000 m3 per jaar.

Natuurlijk moment: Ja.

Aanvullende informatie

In kantoorgebouwen met minimaal een energielabel C, of kantoorgebouwen met een bouwjaar vanaf 2003 of later wordt aangenomen dat de maatregel al is genomen. Het energielabel staat voor de energieprestatie op basis van getroffen maatregelen.