FB1b-Isoleren van appendages warm tapwater systeem

Algemeen

Nummer
FB1
Bedrijfstak
Meubels en hout
Activiteit
In werking van een warm tapwatervoorziening, niet zijnde stookinstallatie

Toepasbaarheid

Isolatie om appendages ontbreekt.

Beschrijving

Isolatie resulteert in energiebesparing op tapwaterverwarming en waterbesparing. De besparing varieert met de leidingdiameter, de leidingtemperatuur en het aantal stookuren.

Isolatie om leidingen is vaak te herkennen aan de eenduidige kleur van het isolatiemateriaal (voor warme onderdelen veelal wit/grijs/zwart en voor koude onderdelen veelal zwart).

Door het isoleren van de appendages wordt minder warmte afgegeven op plaatsen waar het niet nodig is. Hierdoor hoeft er minder bijgestookt te worden om het tapwater op temperatuur te houden. Dit is de energiebesparing.

Voor isolatie van appendages is vaak maatwerk nodig en met een 'isolatiematras' is dit maatwerk (bijvoorbeeld met klittenband of een rijgkoord) te bereiken. Voor appendages hebben deze matrassen vaak een grijze of zilveren kleur. Bij appendages die bereikbaar moeten zijn voor onderhoud is een isolatiematras eenvoudig te verwijderen.

Er zijn ook geprefabriceerde en demonteerbare schalen voor bepaalde type leidingen en afsluiters. De schalen zijn o.a. gemaakt van PUR (Polyurethaan) en EPP (Expanded Poly Propylene). Gezien de maximale temperatuurbestendigheid is dit systeem alleen geschikt voor cv en warm tapwater.

Financiële aspecten

Aardgasverbruik is minder dan 170000 m3 per jaar.

Zelfstandig moment: Ja.

Natuurlijk moment: Ja.